Στοχευμένα αιτήματα όπως ειδικό σύστημα προσλήψεων, αμοιβών, αξιολόγησης, ασφαλιστικού αλλά και η ανάγκη για αναδιαμόρφωση του πεπαλαιωμένου νομοθετικού πλαισίου σε ότι αφορά το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών, και την επικαιροποιηση των οργανικών θέσεων των νοσηλευτών στους οργανισμούς των νοσοκομείων, ήταν τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των νοσηλευτών ΕΣΥ στη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κυρία Μίνα Γκαγκα.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ενημερώθηκε για το επισφαλές εργασιακό περιβάλλον και τις αντίξοες εργασιακές συνθήκες, στις οποίες καλούνται να υπηρετούν οι νοσηλευτές, γεγονός το οποίο έχει αυξήσει ακόμη περισσότερο την επαγγελματική εξουθένωση, με όλες τις αρνητικές συνέπειες σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Σύμφωνα με το ΔΣ της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Νοσηλευτών ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ), η άμεση ανάγκη νέων προσλήψεων, το άνοιγμα της πολύ-αναμενόμενης προκήρυξης του Α.Σ.Ε.Π., η τροποποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων, ειδικότερα στον υπολογισμό των οργανικών θέσεων, καθώς και η άμεση απορρόφηση όλων των ειδικευόμενων νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποτελούν την αρχή για την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος της υποστελέχωσης.

Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση προτάθηκε από την ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ., να υπάρξουν ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν

Ακόμη, τέθηκε στη συζήτηση το φλέγον ζήτημα της άμεσης επικαιροποίησης και έκδοσης των αναδιαμορφωμένων οργανισμών των νοσοκομείων, οι οποίοι όπως είναι σε ισχύ, παρακωλύουν την εύρυθμη λειτουργία τους, καθώς και ο παρωχημένος τρόπος υπολογισμού της στελέχωσης ανθρώπινου δυναμικού, ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με τις υπάρχουσες ανάγκες και σαφώς δεν ανταποκρίνεται στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες στελέχωσης.

Από την πλευρά της, η Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι όλα τα στελέχη του Υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζουν το έργο των νοσηλευτών και εργάζονται εντατικά, ώστε να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά και χωρίς ημίμετρα τα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου των νοσηλευτών.

Οι προσπάθειες για την ταχύτατη απορρόφηση των νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας, όπως επίσης και η παροχή κινήτρων προς τους νέους νοσηλευτές για να παραμείνουν στη χώρα. Επιπλέον, ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται νέο μοντέλο υπολογισμού στελέχωσης ανθρώπινου δυναμικού, βασιζόμενο σε διεθνείς αποδεκτούς δείκτες ανάλογα με τον αριθμό κλινών, τη βαρύτητα των περιστατικών και το είδος των μονάδων.

Παράλληλα δε, ανέφερε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα ζητηθεί η συνεργασία της Συνομοσπονδίας για διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, με την ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ να δεσμεύεται για τη συμμετοχή της σε έναν γόνιμο διάλογο.