«Tο επιδημικό κύμα της Omicron παραμένει σταθερό με πολλές νέες μολύνσεις, όμως σήμερα πια αρχίζουμε να βλέπουμε μια σαφή αποσύζευξη μεταξύ των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών». Αυτά είναι το κρίσιμο δεδομένο που οδήγησε στην άρση των περιοριστικών μέτρων για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Βάνας Παπαευαγγέλου, Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την καθιερωμένη ενημέρωση σχετικά με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.

«Εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση αυτή, είναι λογικό να περιμένουμε ότι θα συνεχιστεί, είναι και λογικό να θεωρούμε αναλόγως ότι θα ακολουθήσει και η πλήρης επαναφορά στην κανονικότητά μας για τους εμβολιασμένους» δήλωσε από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Γιατί γίνεται σταδιακά η άρση των μέτρων

«Μέχρι τα μέσα έως τέλη Μαρτίου πρέπει να αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα σε συνδυασμό με τις πιέσεις στα επιμέρους εθνικά συστήματα υγείας αλλά χωρίς εφησυχασμό», εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή κάνουμε συνδυασμό της εμβολιαστικής κίνησης που έχουμε προωθήσει ακόμα και με σκληρά μέτρα στον ενήλικο πληθυσμό είμαστε άνω του 80%, στον συνολικό πληθυσμό στο 71%».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κ. Παπαευαγγέλου για το σύστημα υγείας και τον κορωνοϊό, οι νέες μολύνσεις στη χώρα παρουσιάζουν σταθεροποίηση, με τα ημερήσια κρούσματα πλέον να κυμαίνονται ημερησίως μεταξύ 17.000 – 18.000. Ωστόσο, επεσήμανε ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι η επιδημία φτάνει στο τέλος της, καθώς τα ενεργά κρούσματα εξακολουθούν να είναι περίπου 120.000.

Η επικράτηση της Omicron στο 96% των λοιμώξεων έναντι του 2,2% της Δέλτα συνδέεται άμεσα, όπως φαίνεται, με την αποκλιμάκωση στους «σκληρούς δείκτες», γεγονός που οδήγησε στις περισσότερες «ελευθερίες» για τους εμβολιασμένους από το ερχόμενο Σάββατο.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια και σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλου, την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε μείωση 13% στις νέες εισαγωγές και στο φορτίο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) κατά περίπου 5%. Ο μέσος κυλιόμενος νέων νοσηλειών της εβδομάδας φτάνει στους 400 ασθενείς ανά ημέρα. Το 90% εξ αυτών αφορούν στη μετάλλαξη Omicron.

Επιπρόσθετα, πτωτική παραμένει η πορεία και στους ασθενείς που διασωληνώνονται (484 σήμερα), με τις περισσότερες περιπτώσεις να αφορούν σε άτομα με διάμεση ηλικία τα 70 έτη. Τέλος, το 95% των θανάτων της εβδομάδας αποτέλεσαν ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ σήμερα ακόμα 93 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με την Covid-19.

Κοντά στους 3.800 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς

Συνεχίζεται η αποσυμπίεση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία της επικράτειας που, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr, ανέρχονται σε λίγο περισσότερες από 3.800. Μόλις το τελευταίο 24ωρο, έγιναν 420 εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τον 1 στις 3 ασθενείς σε νοσοκομεία της Αττικής. Αισιοδοξία πνέει και από τις νοσηλείες σε ειδικές μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ και ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ) στις οποίες οι ασθενείς βρέθηκαν μετά από καιρό κάτω από τους 900.

Η διαθεσιμότητα στις απλές κλίνες είναι 53% και σε ΜΕΘ Covid 73%. «Παρατηρώντας την αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών σε μια χώρα που το 80% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί και κατανοώντας τη σημαντική επιβάρυνση όλων μας από τα απαραίτητα μέτρα ξεκινούμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα άρσης ορισμένων περιοριστικών μέτρων και παρακολουθώντας στενά την πορεία της πανδημίας» κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου.

Πότε φτάνουν τα πρωτεϊνικά εμβόλια

Στον εμπλουτισμό της εμβολιαστικής φαρέτρας με 474.000 δόσεις πρωτεϊνικών εμβολίων αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Ειδικότερα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το εμβόλιο της Novavax και τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου της Sanofi. «Είναι πρωτεϊνικά εμβόλια- για όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες για τα mRNA», επεσήμανε η υπουργός.

Επιπλέον, η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε και στην θετική ανταπόκριση στην αντιική θεραπεία κατά της Covid-19, με 2.653 αιτήσεις χορήγησής της. Από αυτές, 1.957 συσκευασίες χαπιών έχουν παραδοθεί στους ασθενείς και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία παράδοσης για τους υπολοίπους. Η υπουργός διευκρίνισε και ότι 322 αιτήσεις ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς, εκτιμώντας ότι σχετίζεται με τη διαδικασία της συναίνεσης.

Τέλος στα πιστοποιητικά νόσησης με επαναμόλυνση

Διευκρινίσεις δόθηκαν επίσης σχετικά με τα πιστοποιητικά νόσησης. Η κ. Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε το τοπίο, σημειώνοντας ότι δε θα χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση επαναλοίμωξης, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα εξασφαλίζοντας δικαιώματα αντίστοιχα των εμβολιασμένων.

Κατ’ εξαίρεση, πιστοποιητικό θα δίνεται μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες που δεν πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη δόση λόγω της λοίμωξης.