Ολόκληρο το άρθρο του Κώστα Νταλούκα*:

«Ο ιός HPV προκαλεί μεγάλο αριθμό σοβαρών νοσημάτων σε γυναίκες, αλλά και σε άνδρες, όπως καρκίνο του αιδοίου, του κόλπου, του πέους, του πρωκτού, ενώ επιπλέον ευθύνεται για ορισμένες μορφές καρκίνου του στοματοφάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας και του λάρυγγα, καθώς και για την εμφάνιση κονδυλωμάτων. Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τον ιό HPV είναι ο εμβολιασμός, καθώς η λοίμωξη από τον ιό δεν μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο. Το εμβόλιο έναντι του HPV διαθέτει σήμερα πολύ σημαντική κλινική εμπειρία.

Τα εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο επιβεβαιώνουν το καλό προφίλ ασφάλειας του προϊόντος και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ενώ αναδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη για την ατομική και τη δημόσια υγεία. Σε χώρες με οργανωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα ήδη έχουν αναδειχθεί τα οφέλη της μείωσης νοσημάτων, όπως οι υψηλού βαθμού προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας. Οι χώρες που έχουν εντάξει το εμβόλιο και για τα αγόρια, π.χ. Αυστραλία, αναφέρουν σημαντική μείωση των καρκίνων που αφορούν τον λάρυγγα, τον πρωκτό και τον στοματοφάρυγγα. O ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει κατηγορηματικά και επανειλημμένως ότι το εμβόλιο έναντι του HPV δεν σχετίζεται με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συστήνει την εφαρμογή εμβολιαστικών προγραμμάτων σε όλες τις χώρες του κόσμου ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο, σε συνδυασμό με τη συστηματική χρήση του προσυμπτωματικών τεστ, για την καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο έναντι του HPV έχει λάβει έγκριση σε πάρα πολλές χώρες και έχει ενταχθεί στα προγράμματα εμβολιασμών των νεαρών κοριτσιών στις περισσότερες από αυτές.

Τα τελευταία χρόνια χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ιταλία και άλλες, έχουν εντάξει στο εθνικό τους πρόγραμμα και τον εμβολιασμό των αγοριών. Στη χώρα μας έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και αποζημιώνεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία για τα κορίτσια ηλικίας 11 ετών και άνω. Στην Ελλάδα έχουμε εμβολιάσει περίπου το 43%-48% των κοριτσιών, χωρίς να έχει αναφερθεί καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια ως σχετιζόμενη με το εμβόλιο έναντι του HPV.

Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό για ένα εμβόλιο που χορηγείται δωρεάν από την Πολιτεία. Φαίνεται ότι το χαμηλό αυτό ποσοστό οφείλεται κυρίως στην ελλιπή ενημέρωση για την ασφάλεια και το όφελος που προκύπτει από τον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα τη διστακτικότητα μιας μερίδας γονέων να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των κοριτσιών. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από όλους και κυρίως από τους παιδιάτρους προκειμένου οι γονείς να πειστούν για το όφελος και την αναγκαιότητα εμβολιασμού των παιδιών τους. Δεν υπάρχει εξάλλου αμφιβολία ότι σημαντικό ρόλο προς την ίδια κατεύθυνση θα παίξουν ενημερωτικές καμπάνιες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και στα σχολεία προς τα ίδια τα παιδιά.

Η ένταξη και η αποζημίωση από τη μεριά της Πολιτείας του εμβολιασμού και των αγοριών για τον HPV είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για τη μείωση των καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV, καθώς και για τη μείωση έως και την εξαφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για να εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ως πρόβλημα δημόσιας υγείας κάθε χώρα θα πρέπει μέχρι το 2030 να επιτύχει τρεις βασικούς στόχους:
■ Το 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του HPV.
■ Το 70% των γυναικών θα πρέπει να εξεταστεί προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακρίβειας σε ηλικία 35-45 ετών.
■ Το 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο τραχήλου μήτρας θα πρέπει να τύχει ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και ανακουφιστικής φροντίδας».

* O Kώστας Νταλούκας είναι Παιδίατρος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

** Η MSD Ελλάδος υποστηρίζει την πρωτοβουλία του «Πρώτου Θέματος» να αναδείξει τη σημασία του εμβολιασμού. Η φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει καμιά ανάμειξη στην επιλογή των αρθρογράφων και στο περιεχόμενο των κειμένων.