Γρήγορη είναι η αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού, αναφέρει ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Αυτό, διευκρίνισε, οφείλεται τόσο στην μόλυνση πολλών νέων, που έχουν και μεγάλη κινητικότητα, όσο και στην τήρηση των μέτρων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Παρασκευής σημείωσε ότι «στο άνοιγμα των σχολείων είχαμε έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες, συνέπεια του αυξημένου διαγνωστικού ελέγχου σε όλη τη μαθητική κοινότητα και τους εκπαιδευτικούς και από εκεί και πέρα, χθες και προχθές, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί». Όσον αφορά στα παιδιά που νοσηλεύονται, έχουν κυρίως ήπια περιστατικά ή διακομίζονται για προληπτικούς λόγους.

Όσον αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο καθηγητής εξήγησε ότι υπήρχαν περίπου 600 διασωληνωμένοι, πριν αρχίσουν να αυξάνονται, λόγω της Δέλτα, η οποία δεν αποκλιμακώνεται εύκολα, κάτι αναμενόμενο, λόγω των χαρακτηριστικών της. Η «Δέλτα» συμβάλλει στις σοβαρές νοσηλείες αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων σε σύγκριση με την «Omicron».

Ωστόσο, διευκρίνισε, όσοι έχουν εμβολιαστεί και με την αναμνηστική δόση, είναι περισσότερο προστατευμένοι έναντι της Δέλτα. Παράλληλα, και όσοι μολύνθηκαν με την Omicron έχουν μεγάλη προστασία έναντι της «Δέλτα».

Τέλος, για το θέμα της πιθανής χαλάρωσης των μέτρων, χαρακτήρισε την κατάσταση εύθραυστη, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος, όπως και η πίεση στο σύστημα υγείας και δήλωσε ότι πρέπει να συνεχίσουμε με τη στάση μας να χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα για να μην έχουμε νέα έξαρση.