«Είναι εξωφρενικό να μη γίνουν οι εμβολιασμοί παιδιών στο «Παίδων Πεντέλης», τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο ACTION24 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Εξήγησε ότι είναι προσωρινό το μέτρο να σταματήσουν οι βραδινές εφημερίες του νοσοκομείου ώστε να βοηθηθεί η εμβολιαστική ροή για τα παιδιά. Δεσμεύθηκε μέσα από την εκπομπή πως όταν περάσουν οι 35 μέρες, για να ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί, τότε θα επιστρέψουν κανονικά οι εφημερίες.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα προσφυγή στην δικαιοσύνη σε περίπτωση που κηρυχθεί νέα απεργία των εργαζομένων. Ο κ. Πλεύρης, εξήγησε πως δεν θίγεται κανένα δικαιώμα των εργαζομένων και επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα προσωρινό σχέδιο.

Ο κ. Πλεύρης παράλληλα, έδωσε μια απάντηση και στον Αλέξη Τσίπρα για την σημερινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, όταν έχουν συμπληρωθεί οι πέντε μέρες νόσησης και ο ασθενής δεν παρουσιάζει συμπτώματα μπορεί να βγεί από το σπίτι για να πάει στην εργασία του φορώντας μάσκα υψηλής προστασίας. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, οι έρευνες των επιστημόνων έχουν δείξει ότι δεν μεταδίδει ο ασθενής ακόμα και αν βγαίνει θετικός με rapid test ή υπάρχει μια απειροελάχιστη πιθανότητα να μεταδώσει.

Δίνοντας μια έμμεση απάντηση στον Παύλο Πολάκη τόνισε ο κ. Πλεύρης, ότι έχουν ήδη εγκριθεί νέα μονοκλωνικά φάρμακα για τους ασθενείς. Επιπλέον, εξήγησε ότι έρευνες δείχνουν ότι η συγκεκριμένη θεραπεία δεν αντιμετωπίζει την μετάλλαξη όμικρον, δρα όμως εναντίον της Δέλτα. Μιλώντας για την νέα μετάλλαξη, είπε ότι αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες το αντίικο χάπι το οποίο βοηθάει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων.

Για την πορεία της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος λέγοντας ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και αναμένεται μια σταδιακή αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες. Η νοσηρότητα της Omicron, είναι χαμηλή όμως δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα. Επιπλέον, όπως είπε, η πίεση στο ΕΣΥ είναι από ασθενείς που νοσούν με την μετάλλαξη Δέλτα.