Στις ουρές για διαγνωστικά τεστ (rapid και pcr) συνωστίζονται οι πολίτες καθώς η μετάλλαξη Omicron έχει προκαλέσει έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού. Μικρά διαγνωστικά εργαστήρια και μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες πραγματοποιούν καθημερινά εκατοντάδες δειγματοληψίες.

«Οι συμπολίτες ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα της κυβέρνησης για προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο ώστε οι γιορτινές συναθροίσεις να γίνουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια», λέει στο protothema.gr η Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Πυρηνική Ιατρός, Άννα Μαστοράκου.

Σύμφωνα με την ίδια, ενώ πριν την περίοδο των Χριστουγέννων στα 3.500 ιδιωτικά εργαστήρια και τα 500 μεγάλα διαγνωστικά κέντρα διενεργούνταν καθημερινά περίπου 200.000 τεστ, «την εβδομάδα που διανύουμε έχουμε περίπου 300.000 rapid test ημερησίως. Μεγάλη διαφορά υπάρχει και στα PCR test αφού πριν τα Χριστούγεννα γίνονταν περίπου 28.000 ανά ημέρα, ενώ πλέον έχουμε διπλασιασμό, με 52.000 PCR κάθε ημέρα».

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Εξαντλούνται τα rapid test

Η αυξημένη αυτή ζήτηση σε διαγνωστικά τεστ – rapid και pcr – «έπιασε» απροετοίμαστους πολλούς επαγγελματίες υγείας, καθώς ειδικά τα rapid test εξαντλούνται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα σε μεμονωμένες περιπτώσεις να παρατηρούνται ελλείψεις.

Στελέχη του χώρου εξηγούν στο protothema.gr ότι η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από τα τεστ που είχαν παραγγείλει διαγνωστικά εργαστήρια και φαρμακεία, με τους προμηθευτές να καλούνται τώρα να εκτελεσουν νωρίτερα παραγγελίες που κανονικά θα παρέδιδαν με το νέο έτος.

Μεγάλη πίεση στα διαγνωστικά εργαστήρια για PCR

Ανάλογο πρόβλημα παρατηρείται και στα PCR τεστ με τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια να πασχίζουν να «σηκώσουν» το φορτίο. Στα δημόσια Κέντρα Υγείας δεν πραγματοποιούνται PCR τεστ με τους πολίτες να πρέπει να καταφύγουν είτε στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια είτε στα Νοσοκομεία.

Τα δημόσια Νοσοκομεία, ήδη επιβαρυμένα από τον όγκο των ασθενών που πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν PCR τεστ για να εισαχθούν για νοσηλεία, αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες λόγω της Omicron από πολίτες που δεν μπορούν να καλύψουν το υψηλό κόστος του μοριακου ελέγχου.

Έτσι οι πολίτες αναγκαστικά πρέπει να εξοπλίζονται με υπομονή και να επιλέγουν για το PCR τεστ τις ιδιωτικές δομές Υγείας, οι οποίες καταβάλλουν μεν κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούν αλλά εκδίδουν τα αποτελέσματα με σημαντική καθυστέρηση που μπορεί να υπερβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις και τα δύο 24ωρα.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Το θετικό είναι ωστόσο ότι εν αντιθέσει με την έλλειψη αντιδραστηρίων που παρατηρείται ήδη στην Ευρώπη, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογο πρόβλημα και όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς μετά τις γιορτές η κατάσταση θα εξομαλυνθεί τόσο ως προς τη διαθεσιμότητα των rapid αλλά και ως προς τον χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων των PCR τεστ.

oures_gia_pcr__4_
oures_gia_pcr__5_
oures_gia_pcr__1_
oures_gia_pcr__2_

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Την τελευταία εβδομάδα μολύνθηκαν 320.000 άνθρωποι

Μάσκες, αποστάσεις και αποφυγή συναντήσεων με πιθανούς φορείς ζητά το υπουργείο Υγείας

Κορωνοϊός: Τέσσερις συλλήψεις, 4 αναστολές λειτουργίας καταστημάτων και 491 πρόστιμα