Νέα συμφωνία για την πρόσφατη προμήθεια 2,5 εκατομμυρίων θεραπειών του χαπιού κατά της Covid, Paxlovid στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπέγραψε η Pfizer. Με αυτό το δεδομένο και με βάση πως η κυβέρνηση Τζόνσον είχε ήδη εξασφαλίσει 250.000 θεραπείες του Paxlovid, εφόσον λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις, οι συνολικές θεραπείες που έχει «κλείσει» η Βρετανία ανέρχονται σε 2,75 εκατομμύρια.

«Τα τελικά δεδομένα από τη Φάση 2/3 της δοκιμής σε συμμετέχοντες υψηλού κινδύνου, επιβεβαίωσε τη μεγάλη αποτελεσματικότητα του Paxlovid στη μείωση του ρίσκου νοσηλείας κατά περίπου 90% σε σύγκριση με το placebo, όταν αμφότερα χορηγήθηκαν τρεις και πέντε μέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ δεν καταγράφηκαν θάνατοι» εξήγησε ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. και συνέχισε: «Συνεχίζουμε να μαχόμαστε με τον ιό και είμαστε σε συζητήσεις με τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, ώστε να διασφαλίσουμε πως η θεραπεία αυτή θα φτάσει στους ασθενείς το συντομότερο δυνατό, μετά τις εγκρίσεις».

Στο μεταξύ, ενώ οι διαδικασίες ελέγχου του φαρμάκου από τις ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται σε εξέλιξη, η Pfizer ξεκίνησε να παρασκευάζει το Paxlovid νωρίτερα μέσα στη χρονιά και περιμένει πως η παραγωγή θα φτάσει στα 80 εκατομμύρια θεραπειών ως τα τέλη του 2022. Παράλληλα, 30 εκατομμύρια θεραπείες θα είναι διαθέσιμες στις αρχές του 2022.