Ντόμινο περιοριστικών μέτρων εξελίσσεται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, με τη λύση του lockdown να αναδεικνύεται ως το τελευταίο καταφύγιο για πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, λόγω της δραματικής τροπής του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Μετά την Αυστρία, που θύμιζε από σήμερα το πρωί «έρημη χώρα», καθώς ελάχιστες είναι πλέον οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις, τη σκυτάλη του καθολικού lockdown φαίνεται πως λαμβάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ο αριθμός των νεκρών, αλλά και των διασωληνωμένων ασθενών καθίστανται μη διαχειρίσιμα μεγέθη ακόμη και για τις πλέον οργανωμένες κοινωνίες, όπως η Γερμανία.

Παρά την παροιμιώδη ψυχραιμία της, για «δραματική κατάσταση» έκανε λόγο η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εκτιμώντας ότι η υγειονομική κατάσταση στη χώρα της «θα είναι χειρότερη από ό,τι έχουμε γνωρίσει» μέχρι σήμερα. Περιγράφοντας σε έντονους τόνους την πορεία της πανδημίας επί γερμανικού εδάφους, η κ. Μέρκελ εκτίμησε ότι τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα «δεν είναι επαρκή», ανοίγοντας το δρόμο προς το γενικό «απαγορευτικό».

Ακόμη πιο γλαφυρός υπήρξε χθες ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, απαριθμώντας τις εξής επιλογές για τους πολίτες της χώρας του, δηλαδή «θα είναι εμβολιασμένοι, ή θα έχουν ιαθεί ή θα είναι νεκροί» μέχρι το τέλος του χειμώνα, όπως σημείωσε. «Αυτή τη στιγμή βοηθά η τήρηση αποστάσεων και ο περιορισμός των επαφών» επισήμανε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας ως «ηθική υποχρέωση αλληλεγγύης» τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Μετά την Αυστρία και προσεχώς τη Γερμανία, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα λαμβάνουν στο εξής αμφότερες Τσεχία και Σλοβακία, απαγορεύοντας από χθες την είσοδο ανεμβολίαστων σε παμπ και δημόσιες υπηρεσίες. Επιπλέον, με εντολή της σλοβακικής κυβέρνησης, σε μεγάλα τμήματα της χώρας τα εστιατόρια να προσφέρουν γεύματα μόνο σε πακέτο, σε μια προσπάθεια να ενταθεί η προσέλευση στον εμβολιασμό.

Το ορμητικό κύμα της πανδημίας που χτυπά όλη την Ευρώπη έχει κινητοποιήσει και τους Ούγγρους πολίτες, οι οποίοι σχημάτισαν χθες ατελείωτες ουρές έξω από τα κεντρικά νοσοκομεία της Βουδαπέστης, ώστε να εμβολιαστούν χωρίς ραντεβού. Λόγω και της χαμηλής, μέχρι πρότινος, εμβολιαστικής επίδοσης της χώρας, υποχρεωτική έχει καταστεί η χρήση της μάσκας από την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και ο εμβολιασμός των υγειονομικών.

Μέτρα και στα νότια

Με την ίδια ένταση θωρακίζονται έναντι της πανδημίας και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς το ενδεχόμενο επιβολής lockdown επανέρχεται σταδιακά στη δημόσια σφαίρα και στη γειτονική Ιταλία. Ήδη, από αύριο θα είναι υποχρεωτική η προστατευτική μάσκα σε ανοικτούς χώρους και η μάσκα Ffp2 για την χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς στην αυτόνομη βορειοανατολική περιφέρεια της Άνω Αδίγης, παράλληλα με τη διακοπή λειτουργίας της εστίασης στις 6 το απόγευμα, αλλά και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.
Σε εθνικό επίπεδο, προς υποχρεωτική διεξαγωγή της τρίτης δόσης για το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων οδεύει η Ιταλία, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Αντρέα Κόστα, ενώ προ των πυλών βρίσκεται και η απαγόρευση πρόσβασης ανεμβολίαστων πολιτών σε κλειστούς χώρους, ως μη έχοντες το «ειδικό πάσο» εμβολιασμού.

«Μπλόκο» από τις Βρυξέλλες

Με τη χιονοστιβάδα περιοριστικών μέτρων να κινείται με ταχύτητα στην ευρωπαϊκή επικράτεια, έτοιμη να αναθεωρήσει τις συστάσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός των ορίων της, αλλά και για τα ταξίδια προς αυτήν, εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε από το Στρασβούργο, η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

«Η στενή συνεργασία και ο συντονισμός είναι απολύτως απαραίτητοι – σε κάθε βήμα αυτού του ταξιδιού. Ενώ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια από την αρχή αυτής της πανδημίας, δεν μπορούμε να επιβάλουμε συντονισμό σε έναν τομέα όπου η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στα κράτη μέλη. Στον τομέα της υγείας δεν χρειάζονται μόνο δύο για το ταγκό, χρειάζονται 27», ανέφερε η κ. Κυριακίδου.

Με αγωνία κυλούν οι μέρες της τέταρτης φάσης της πανδημίας και στη Γαλλία μετά την απόφαση του Προέδρου Μακρόν για υποχρεωτική τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 65 από τον επόμενο μήνα, τη στιγμή που θετικός στον κορωνοϊό διαπιστώθηκε χθες ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, επιστρέφοντας στο Παρίσι από τις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, η σαρωτική επέλαση του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή ήπειρο αναβαθμίζει το επίπεδο κινδύνου για ταξιδιώτες προς τη Γηραιά Ήπειρο, αλλά και τις επιστημονικές αξιολογήσεις, με αποτέλεσμα να προστεθούν χθες στη λίστα του αμερικανικού CDC ως χώρες «πολύ υψηλού κινδύνου» η Γερμανία, η Δανία, αλλά και η Ελλάδα.

Σε επιφυλακή για «Αρμαγεδδώνα»

Παρότι για το Μέγαρο Μαξίμου η πιθανότητα ενός νέου, καθολικού lockdown παραμένει σταθερά εκτός συζήτησης, ο ψυχρός αέρας που πνέει σε αρκετές, πλέον, ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -εξαιτίας των νέων, αυστηρών περιοριστικών μέτρων- δεν αφήνει αδιάφορη την ελληνική κυβέρνηση, καθώς παράπλευρες απώλειες κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν, ιδίως αν αναθεωρηθεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο μετακινήσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, με τα σημερινά δεδομένα αποκλείεται να υπάρξει lockdown απάντησε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, περιγράφοντας σχετικά πως «η ερώτηση είναι τι θα γίνει άμα γίνει Αρμαγεδδών και πως ορίζεται ο Αρμαγεδδών δεν υπάρχει απάντηση». «Δεν φεύγουμε από αυτό(σ.σ. στρατηγική), ούτε εκτιμούμε ότι θα φτάσουμε σε τέτοιου τύπου ακραία διλήμματα για αυτό πάμε με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφορικά με τη στρατηγική της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, μέτρο που επηρεάζει τους εμβολιασμένους δεν συζητείται, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ, παρότι άφησε ανοιχτό το παράθυρο επιβολής νέων μέτρων αποκλειστικά για ανεμβολίαστους πολίτες. «Προφανώς δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα. Θα κριθεί από το αποτέλεσμα των μέτρων πόσο καλά θα πάνε», ανέφερε ο κ. Βορίδης, ο οποίος επισήμανε ακόμη ως πρόωρη τη συζήτηση για περαιτέρω μέτρα στην εστίαση και τα σούπερ μάρκετ.

Κατηγορηματικά διέψευσε το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown με τη σειρά του και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, υπογραμμίζοντας πως η εικόνα από την οικονομία είναι ότι λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς και φαίνεται και στα δημόσια οικονομικά και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Η παράμετρος της οικονομίας και ιδίως ενόψει της αυξημένης καταναλωτικής κίνησης τις ημέρες των Χριστουγέννων, λειτουργεί ανασταλτικά απέναντι σε οποιαδήποτε υπόθεση εργασίας για άμεσα νέα μέτρα, την ώρα που οι ειδικοί περιμένουν τα πρώτα συμπεράσματα αναφορικά με τα μέτρα που τέθηκαν μόλις χθες σε εφαρμογή, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται και για το «καλό» και για το «κακό» σενάριο, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος απέκλεισε για άλλη μια φορά χθες ένα νέο lockdown, ακόμη και αν το τέταρτο κύμα της πανδημίας κορυφωθεί μέσα στις γιορτές, όπως προβλέπει το «κακό» σενάριο. «Το καλό σενάριο θέλει την κορύφωση στην πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου. Το κακό σενάριο ωστόσο θέλει το πικ στα Χριστούγεννα», εξήγησε χθες ο κ. Πλεύρης, τη στιγμή που ο εμβολιαστικός ρυθμός κυμαίνεται στα επίπεδα του Μαρτίου, γεγονός που αφήνει χαραμάδες αισιοδοξίας.

Βαθμούς αισιοδοξίας προσθέτει και η κατάκτηση του στόχου των 7 εκατομμυρίων εμβολιασμών για την πρώτη δόση εντός της τρέχουσας εβδομάδας, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, γνωστοποιώντας παράλληλα πως μέσα στις τελευταίες τριάντα ημέρες κλειστήκαν 1,2 εκατ. ραντεβού για την τρίτη δόση και 444.000 ραντεβού για την πρώτη δόση.

Σούπερ μάρκετ και εκκλησίες

Εκτός από την εμβολιαστική ροή τις επόμενες ημέρες, την πλάστιγγα της επανεξέτασης των μέτρων αναμένεται να γείρει και η εξέλιξη του ιικού φορτίου στη χώρα, προκειμένου οι επιστήμονες να εισηγηθούν τη λήψη ή όχι επιπρόσθετων μέτρων την επόμενη εβδομάδα. Το «πράσινο φως» πάντως, ανάβουν από πλευράς τους οι ίδιοι οι πολίτες, (σε χθεσινή δημοσκόπηση της ALCO για το Open), σε περαιτέρω περιορισμούς ειδικά για τους ανεμβολίαστους, καθώς είσοδο με rapid test στα σούπερ μάρκετ ζητούν πάνω από έξι στους δέκα, ενώ το 67% συμφωνεί με το σχετικό μέτρο για την είσοδο στις εκκλησίες.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δήλωσε αδυναμία χθες ως προς την επιτήρηση των μέτρων, ιδίως σε γαμήλιες τελετές ή μεγάλες ακολουθίες, όπως των Χριστουγέννων, φέρνοντας πιο κοντά ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τους επιστήμονες, λόγω και της ηλικιακής ομάδας που επισκέπτεται συχνότερα τους χώρους λατρείας.

Προτεραιότητα, ωστόσο, για την κυβέρνηση παραμένει σε αυτή τη φάση η «τήρηση των μέτρων», όπως διευκρίνισε χθες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, καθώς το ενδεχόμενο ενός lockdown δεν θα λύσει αυτομάτως το πρόβλημα, καθώς η ίδια υπενθύμισε πως «πέρσι, τέτοια εποχή, που είχαμε lockdown είχαμε αντίστοιχο αριθμό νεκρών».

«Δεν είναι θέμα lockdown, είναι θέμα να προσέξουμε ο καθένας τον εαυτό μας, τους δικούς, τις οικογένειές μας και τους φίλους μας», υπογράμμισε η κ. Γκάγκα, καταλήγοντας ότι τα «αστυνομικού τύπου μέτρα δεν θα βοηθήσουν καλύτερα».

Θετικά κίνητρα

Σε μια προσπάθεια τόνωσης της εμβολιαστικής ροής, θετικά κίνητρα για τους άνω των 65 ετών μελετά η Επιτροπή των Ειδικών, όπως αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, μεταξύ των οποίων για παράδειγμα η μείωση της συμμετοχής τους στο κόστος του φαρμάκου. Σε περίπτωση, ωστόσο, που δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί και δεν αποφευχθεί ο συνωστισμός, ο κ. Μόσιαλος υποστήριξε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων σε τοπικό επίπεδο.

Με την πεποίθηση ότι τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα, από πλευράς της η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη πρότεινε είσοδο στα σούπερ μάρκετ για τους ανεμβολίαστους πολίτες με rapid test και διπλή μάσκα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «η μάσκα σώζει». Η κ. Παγώνη προειδοποίησε ακόμη πως τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα με σχεδόν 600 άτομα στις ΜΕΘ και με θανάτους σαν να χάνουμε σχεδόν δύο πούλμαν, εφιστώντας ιδιαιτέρως την προσοχή στα εορταστικά τραπέζια.

 

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός με 608 διασωληνωμένους και ρεκόρ θανάτων – Δύο σενάρια για την πορεία του ιού

Κορωνοϊός: Τρομάζουν οι 105 + 7 νεκροί – Εκτεθειμένοι στον ιό όσοι νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν

Μίνα Γκάγκα: Πέρσι τέτοια εποχή με lockdown είχαμε αντίστοιχο αριθμό νεκρών