Γράφει ο Μανώλης Καλατζής

Με τη χρήση της μάσκας και από τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, οι οποίοι θα υποβάλλονται και σε εβδομαδιαία βάση σε rapid test, με διενέργεια self-test σε εμβολιασμένους, με απαγόρευση όλων των μαζικής συμμετοχής χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και με διαγνωστικές εξετάσεις σε όλο τον πληθυσμό εκεί όπου εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, αντιμετωπίζουν την έξαρση της πανδημίας στην Κύπρο το Υπουργείο Υγείας και η αρμόδια Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή.

Οι εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής τέθηκαν επί τάπητος σε μακρά συνάντηση των μελών της με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, μετά την ολοκλήρωση της οποίας ο Υπουργός δήλωσε ότι διαμορφώνεται πακέτο εισηγήσεων για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη σημειώνοντας ότι «τίποτα δεν έχει κλειδώσει».

Ο Υπουργός Υγείας κληθείς να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα που θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου είπε ότι θα γίνει εισήγηση για χρήση μάσκας στους μαθητές Δημοτικών Σχολείων, οι οποίοι να υποβάλλονται και σε rapid test μια φορά την εβδομάδα.

Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα προτείνουν και κατάργηση SafePass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο εφτά μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιαστικού σχήματος.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα δοθεί χρονικό περιθώριο τριών εβδομάδων για εμβολιασμό των πολιτών που δεν έχουν λάβει καμία δόση των εγκεκριμένων εμβολίων.

Σημείωσε ότι εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση μετά από τις τρεις εβδομάδες θα τεθούν σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους στους οποίους δεν θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένους χώρους που θα καθοριστούν.