homescreen

Πού μπαίνει «stop» για τους ανεμβολίαστους από τη Δευτέρα

Πού μπαίνει «stop» για τους ανεμβολίαστους από τη Δευτέρα


ygeiamou.gr team

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις εστίασης, λιανεμπορίου και ψυχαγωγίας – Που γίνεται η είσοδος με rapid test - Τι ισχύει για τα παιδιά από 4-17 ετών - Από τις 10:00 μέχρι τις 21:00 ανοικτά τα καταστήματα τις καθημερινές

Νέα μέτρα ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν από τη Δευτέρα και βάζουν στην πλειοψηφία τους «stop» στην είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών από επιχειρήσεις εστίασης, λιανεμπορίου και ψτχαγωγίας.

Την ίδια ώρα αναμένεται να τροποποιηθεί το ωράριο λειτουργείας των καταστημάτων για να αποφευχθεί ο συνωστισμός των καταναλωτών ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοιού.

Από ποιες δραστηριότητες αποκλείονται οι ανεμβολίαστοι

Από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ με τους ανεμβολίαστους να αποκλείονται από τις παρακάτω δραστηριότητες για λόγους προστασίας.
Οι πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους δεν θα έχουν δυνατότητα φυσικής πρόσβασης:

-Στα κέντρα διασκέδασης,
-Στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης
-Στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις,
-Στα συνέδρια,
-Στα γυμναστήρια
-Στα γήπεδα

Δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 ενήλικοι συμπολίτες μας.

Είσοδος μόνο με rapid για τους ανεμβολίαστους

Όσον αφορά τα:

-Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου
-Τους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης,
-Τα κομμωτήρια,
-Τους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών

Δυνατότητα πρόσβασης έχουν όσοι έχουν εμβολιαστοί ή νοσήσει εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών από τη νόσο COVID-19  άλλα και όσοι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test πριν από την παρουσία τους στο κατάστημα.

Τι ισχύει για τα παιδιά από 4-17 ετών

• Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης, σε όσους από τους προαναφερθέντες χώρους επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων, και μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης χωρίς έλεγχο.

Χωρίς rapid αλλά με μέτρα η είσοδος στα supermarkets

Στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλείαιχθυοπωλείαφούρνοιζαχαροπλαστεία και κάβες) η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ισχύει ο επιπρόσθετος περιορισμός μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών εντός του καταστήματος στο 1 άτομο ανά 9 τετραγωνικά μέτρα. Στα φαρμακεία η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο.

Από τις 10:00 μέχρι τις 21:00 ανοικτά τα καταστήματα τις καθημερινές

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς που εξυπηρετούν αστικά κέντρα πόλεων, τροποποιείται το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 22/11/2021, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων το μέτρο αυτό δεν αφορά στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία. Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται η αποτροπή του συγχρονισμού των ωρών αιχμής των μετακινήσεων των εργαζόμενων πολιτών που παρέχουν δια ζώσης εργασία και των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Επιπρόσθετα, επιδιώκεται η κατανομή της προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου σε περισσότερες ώρες της ημέρας έτσι ώστε να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η δημιουργία ουρών έξω από τα καταστήματα και η αποφυγή συνωστισμού μέσα σε αυτά.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Ο έλεγχος πρόσβασης των καταναλωτών στους χώρους που υπάρχουν περιορισμοί συνεπάγεται την ευθύνη και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Οι επιχειρήσεις κατά την είσοδο και την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους υποχρεούνται να ελέγχουν το επιδεικνυόμενο από τον πελάτη πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου, ανάλογα με την περίπτωση, και ότι ο πελάτης που επιδεικνύει το πιστοποιητικό είναι και ο νόμιμος κάτοχός του, μέσω ελέγχου της αστυνομικής ταυτότητάς του ή άλλου νόμιμου πρωτότυπου εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται υποχρεωτικά από υπάλληλο της επιχείρησης, τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο από την επιχείρηση πρόσωπο μέσω της ειδικής εφαρμογής “Covid Free GR”.

Η είσοδος και η εξυπηρέτηση αλλοδαπών πελατών που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται με απλή επίδειξη του πιστοποιητικού με ταυτόχρονη επίδειξη εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο), χωρίς να απαιτείται ο έλεγχος με την ειδική εφαρμογή COVID Free GR.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Κατέληξε 19χρονος στο Ιπποκράτειο που νοσούσε από κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταδίκασαν τις δηλώσεις Εξαδάκτυλου για τα νοσήλια των ανεμβολίαστων

Πλεύρης: Αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τη ΔευτέραΑπόρρητο Απόρρητο