Η τσεχική κυβέρνηση ενέκρινε τα σχέδια να επιτρέπεται από τη Δευτέρα η είσοδος σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπαρ, δημόσια events και άλλες υπηρεσίες (όπως τα κομμωτήρια και τα μουσεία) μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ή έχουν αναρρώσει από την ασθένεια τους τελευταίους έξι μήνες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Εξαιρούνται από τους περιορισμούς αυτούς έφηβοι ηλικίας 12 έως 18 ετών, άτομα των οποίων η ιατρική κατάσταση δεν επιτρέπει τον εμβολιασμό και άτομα που έχουν μερικώς εμβολιαστεί. Στο μεταξύ, ένα αρνητικό τεστ θα είναι αρκετό για τους επισκέπτες σε νοσοκομεία και γηροκομεία. Επιπλέον, η κυβέρνηση επιβάλλει υποχρεωτικά τεστ για τους μη εμβολιασμένους υπαλλήλους όλων των εταιρειών μία φορά την εβδομάδα.

Η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει τα νέα μέτρα αυτή την εβδομάδα, καθώς η χώρα πασχίζει να αντιμετωπίσει την έξαρση στα κρούσματα COVID-19 και προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των 10,7 εκατ. κατοίκων της.

Η χώρα είχε προχθές Τρίτη αριθμό ρεκόρ 22.511 κρουσμάτων. Τα νοσοκομεία γεμίζουν αν και ο αριθμός των ασθενών, περίπου 4.500, είναι σχεδόν ο μισός από τα υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο.

Το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με το 58% του συνολικού πληθυσμού να έχει ανοσοποιηθεί.

Την ίδια ώρα, η Σλοβακία θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλειών που ασκούν πιέσεις στο υγειονομικό σύστημα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Εντουαρντ Χέγκερ.

«Πρόκειται για lockdown για τους ανεμβολίαστους», δήλωσε ο Χέγκερ σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

 

Διαβάστε επίσης:

Αντίθετοι οι πνευμονολόγοι με την επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών

Οι χώρες της Ευρώπης που επιβάλλουν αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Μόνο εμβολιασμένοι και κάτοχοι αρνητικού τεστ σε χώρους εργασίας και μέσα μεταφοράς στη Γερμανία