Σημαντική αύξηση καταγράφει ο ρυθμός του εμβολιαστικού προγράμματος τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιοι.

Η έξαρση όλων των δεικτών της πανδημίας, αλλά και η εφαρμογή των νέων, ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, φαίνεται ότι έχει πείσει αρκετούς συμπολίτες μας να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα, για να κάνουν την πρώτη δόση κατά του κορωνοϊού.

Τις τελευταίες επτά ημέρες κλείστηκαν 175.000 ραντεβού πρώτης δόσης, ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, έναντι 60.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Ως εκ τούτου, πρόκειται για αύξηση κατά 185%, μετά από μια μακρά περίοδο που το εμβολιαστικό πρόγραμμα έδειχνε να έχει βαλτώσει. Επίσης κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, αύξηση της τάξης του 200%, σε σχέση με τα 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας.

Σήμερα, Δευτέρα, μέχρι και το απόγευμα, είχαν κλειστεί πάνω από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, και πάνω από 55.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, ενώ στοίχημα των αρμοδίων είναι να διατηρήσουν τον εμβολιαστικό ρυθμό.

«Οι προσπάθειες να πειστούν οι ανεμβολίαστοι είναι συνεχείς. Ας ελπίσουμε ότι ο φόβος της πραγματικότητας που ζούμε θα βοηθήσει ώστε να μεταπειστούν πολλοί διστακτικοί» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Ήδη τα στοιχεία είναι καταλυτικά. Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.335 νέα κρούσματα, 477 διασωληνωμένους και 65 θανάτους. Μάλιστα, μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι οι 402 είναι ανεμβολίαστοι.Παράλληλα, η εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε καθεστώς πίεσης.

Τα εμβόλια απέτρεψαν 8.500 θανάτους στη χώρα μας

Με βάση τα στοιχεία, το 61,2% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Παράλληλα, 466.000 πολίτες έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, που θεωρείται πολύ σημαντική για τη διατήρηση της ανοσίας. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων, που ανήκουν σε διάφορες ομάδες και διαφέρει και το ανοσολογικό προφίλ τους. Επομένως, είναι πολύ πιθανό ορισμένα απ’ αυτά τα άτομα να μην έχουν απαντήσει στον πρώτο εμβολιασμό και να είναι απαραίτητη η τρίτη δόση.

Λόγω των εμβολιασμών, είπε η κυρία Θεοδωρίδου, έχουν αποτραπεί 8.500 θάνατοι. Πάντως, η πάροδος του εξαμήνου δεν εξισώνει τον εμβολιασμένο με τον ανεμβολίαστο, ενώ η αναμνηστική δόση επιδιώκει στη διατήρηση της ανοσίας και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας.

Προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς η πρακτική ακύρωσης του ραντεβού για την τρίτη δόση που ακολουθούν κάποιοι εμβολιασμένοι, με την επίκληση του τεστ αντισωμάτων.

Ωστόσο, η διεθνής επιστημονική κοινότητα εξηγεί ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία, ενώ τα προστατευτικά επίπεδα δεν είναι γνωστά. Ως εκ τούτου, τα τεστ ενδέχεται να παραπλανήσουν εμβολιασμένους, που θεωρούν ότι έχουν τα απαραίτητα αντισώματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ψυχρολουσία με 7.335 νέα κρούσματα, 477 διασωληνωμένους και 65 θανάτους

Επιτάξεις γιατρών προαναγγέλλει ο Πλεύρης

Κλείστηκαν 175.000 ραντεβού πρώτης δόσης τις τελευταίες 7 ημέρες, είπαν Θεμιστοκλέους – Θεοδωρίδου