Την παρουσία του κορωνοϊού σε εκατοντάδες ελάφια στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαίωσαν Αμερικανοί επιστήμονες, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο biorxiv.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν μέσα στη διετία 2020-2021 περίπου 300 ελάφια από την Αϊόβα και διαπίστωσαν ότι το 80% αυτών είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, με τη μόλυνση, μάλιστα, να προέρχεται από τον άνθρωπο. Οι βιολόγοι, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ακριβώς πώς ο ιός εισήλθε στο σώμα των ζώων από τον άνθρωπο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι και σε άλλες πολιτείες, τα ελάφια μπορούν επίσης να έχουν κολλήσει κορωνοϊό.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι η μετάβαση του ιού στα πιο κοινά ζώα της Βόρειας Αμερικής θα μπορούσε να καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την εξάλειψη της COVID-19. Επιπλέον, τα ελάφια μπορούν να ασποτελέσουν «δεξαμενή» για μεταλλάξεις του SARS-CoV-2. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιός θα γίνει πιο ανθεκτικός και θα «μάθει να παρακάμπτει τα εμβόλια» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Παράλληλα, οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την πιθανή εμφάνιση μιας αντίστροφης αντίδρασης, κατά την οποία τα ελάφια θα μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Μέτρα από το Σάββατο και ενίσχυση του ΕΣΥ – Βαρύ «φορτίο» με 12.000 κρούσματα και 700 εισαγωγές σε 48 ώρες

Κορωνοϊός – Πλεύρης: Το εμβόλιο είναι η μοναδική, ξεκάθαρη προστασία από την Covid-19

ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν δωρεάν rapid test αύριο, Πέμπτη 4 Νοεμβρίου