Ουκρανοί που εν γνώσει τους χρησιμοποιούν ή κατασκευάζουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19 θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και ποινές φυλάκισης βάσει μιας νέας νομοθεσίας που εγκρίθηκε σήμερα σε πρώτη ανάγνωση στο ουκρανικό κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπέδων ρεκόρ μολύνσεων και θανάτων από τον κορωνοϊό.

Η Ουκρανία υπολειπόταν άλλων ευρωπαϊκών χωρών στην απόκτηση εμβολίων κατά της Covid-19 και πλέον οι αρχές αγωνίζονται να πείσουν ένα σκεπτικιστικό κοινό να εμβολιαστεί.

Οι εμβολιασμοί έχουν καταστεί υποχρεωτικοί για ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους και στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες» ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβου, μόνο εμβολιασμένα άτομα ή όσοι διαθέτουν αρνητικά αποτελέσματα τεστ Covid επιτρέπονται να εισέλθουν σε εστιατόρια, γυμναστήρια και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε μια άνθηση της μαύρης αγοράς πλαστών πιστοποιητικών και η αστυνομία έχει ανοίξει εκατοντάδες ποινικές υποθέσεις σε όλη τη χώρα.

«Η μη λογοδοσία για τέτοιες παράνομες πράξεις δημιουργεί συνθήκες για περαιτέρω… πλαστογράφηση εγγράφων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής, προσθέτοντας ότι αυτά τα αδικήματα «συνιστούν άμεση απειλή για τη ζωή και την υγεία των πολιτών της Ουκρανίας».

Το σχέδιο νόμου προβλέπει πρόστιμο έως και 2.600 δολάρια ή δύο έως τρία χρόνια φυλάκιση για την εν γνώσει χρήση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και για την εγγραφή ψευδών δεδομένων εμβολιασμού σε ιατρικά μητρώα.

Η παραγωγή πλαστών εγγράφων για μελλοντική πώληση θα τιμωρείται με φυλάκιση έως και τρία χρόνια ή με πρόστιμο περίπου 6.460 δολαρίων.

Η Ουκρανία καταγράφει μέχρι σήμερα 2,96 εκατομμύρια μολύνσεις και 68.727 θανάτους. Μόλις 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ή λιγότερο από το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού των περίπου 41 εκατομμυρίων, έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου μέχρι στιγμής.

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε τον Οκτώβριο το ερευνητικό κέντρο Rating έδειξε ότι το 43% των Ουκρανών δεν δήλωνε έτοιμο να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.