Την ελευθερία τους γιορτάζουν από σήμερα οι κάτοικοι της Μελβούρνης, της πόλης στην οποία είχε επιβληθεί αθροιστικά το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown σε παγκόσμια κλίμακα. Για 262 μέρες, η εντολή «μείνετε σπίτι» κυριαρχούσε στη Βικτώρια της Αυστραλίας, ενώ τα παμπ, τα εστιατόρια και οι καφετέριες άνοιξαν τις πόρτες τους μετά από 2,5 μήνες, με τους πολίτες να εισέρχονται σε αυτά πανηγυρικά, επιδεικνύοντας τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους.

Από τις αρχές Αυγούστου, οι κάτοικοι της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας είχαν μπει στο έκτο lockdown στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι υγειονομικές αρχές της χώρας προσπαθούσαν να περιορίσουν την έξαρση του ιού, ελέω της εξαιρετικά μολυσματικής μετάλλαξης «Δέλτα».

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον είχε υποσχεθεί την άρση του lockdown σε περίπτωση που οι εμβολιασμοί για άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών θα ξεπερνούσαν το 70% στην πολιτεία Βικτόρια και την Πέμπτη επιβεβαίωσε, μαζί με τον κυβερνήτη Νταν Άντριους, πως ο στόχος επετεύχθη, με την κάλυψη να κυμαίνεται, πλέον, μεταξύ 80% και 90%.

Οι εικόνες στα εστιατόρια και στις παμπ της Μελβούρνης, όταν το ρολόι έδειξε 12 τα μεσάνυχτα της Πέμπτη, θύμισαν… εορτασμούς πρωτοχρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως περιορισμοί εξακολουθούν να υφίστανται για τη λειτουργία των καταστημάτων, καθώς οι παμπ και τα καφέ μπορούν να έχουν 20 πλήρως εμβολιασμένους θαμώνες σε εσωτερικούς χώρους και 50 σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τα κομμωτήρια μπορούν να επιτρέψουν την είσοδο σε πέντε πελάτες ταυτόχρονα.

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.