Γράφει ο Στέλιος Μορφίδης 

Aισιόδοξος για την πορεία των κλινικών δοκιμών και εν τέλει την επιτυχία των δύο θεραπειών που αναπτύσσει η Pfizer για την Covid-19, η μία σε ενέσιμη μορφή και η άλλη σε χάπι, εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας κ. Άλμπερτ Μπουρλά κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους.

Ειδικότερα, τόνισε πως έχει λάβει ήδη την απόφαση να προχωρήσει η οργάνωση της μαζικής παραγωγής του χαπιού, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των κλινικών δοκιμών και δεν έχει λάβει την έγκριση των αρμόδιων υγειονομικών Αρχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

«Είναι ένα ρίσκο μεγάλο που λαμβάνουμε, ύψους 1 δισ. ευρώ. Αλλά για να είμαστε γρήγοροι, πρέπει να αρχίσει η οργάνωση των παραγωγικών μονάδων ανά τον κόσμο τώρα», υπογράμμισε ο κ. Μπουρλά.

Ερωτηθείς για το εάν η Pfizer σχεδιάζει να προχωρήσει σε τοπική παραγωγή του χαπιού στην Ελλάδα μέσω υφιστάμενων ή νέων συνεργατών, ο ίδιος απάντησε αρνητικά. «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διαθέτει εξαιρετική ποιότητα. Κάνουμε παραγωγή συγκεκριμένων σκευασμάτων και στην Ελλάδα μέσω συνεργατών. Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία της Covid-19 με το χάπι, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σχέδια για παραγωγή στη χώρα. Τα σχέδια παραγωγής προχωρούν τάχιστα και αφορούν υφιστάμενες εγκαταστάσεις της εταιρείας και όχι συνεργατών. Οπότε στα εργοστάσια μας κάνουμε προσθήκες και ετοιμαζόμαστε γιατί αυτός είναι και ο συντομότερος τρόπος να φέρεις ένα φάρμακο που θα σώσει ζωές», υπογράμμισε.

Χρειάζονται επενδύσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας 

Ο κ. Μπουρλά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο που θα επιτελέσουν τα Hubs στη Θεσσαλονίκη αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων επενδύσεων στη χώρα μελλοντικά. Υπογράμμισε ωστόσο την ανάγκη τα δύο περιφερειακά hubs στα οποία επένδυσε η Pfizer να επιδείξουν τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα της δουλειάς που επιτελούν.

Οι προοπτικές της Ελλάδας είναι σημαντικές ως επενδυτικός προορισμός, κάτι όμως που «απαιτεί πολλή δουλειά, συνεχή προσπάθεια και επιμονή», είπε και συμπλήρωσε αναφερόμενος στα δύο  hubs στη Θεσσαλονίκη: «πραγματικά είμαι συγκινημένος. Όλα αυτά για τα οποία μιλάμε ξεκίνησαν ως ιδέες και οράματα για να κάνω, να κάνουμε κάτι για την πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα, ερωτεύτηκα. Και πλέον το βλέπω να υλοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Pfizer να εξετάζει και μία επένδυση σε αυτόνομη παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα o κ. Άλμπερτ Μπουρλά εξήγησε ότι «οι μεγαλύτερες επενδύσεις μας σήμερα δεν γίνονται σε εργοστάσια παραγωγής» προσθέτοντας πως «τα εργοστάσια είναι ήδη αρκετά. Εκεί που χρειαζόμαστε επενδύσεις είναι ο χώρος της υψηλής τεχνολογίας, γιατί οι νέες ιατρικές ανακαλύψεις θα γίνουν εκεί όπου συνδέονται η βιοτεχνολογία με την τεχνολογία. Έτσι εξάλλου ξεκίνησε και η ιδέα για την επένδυση στη Θεσσαλονίκη».

Σύμφωνα δε με τον ίδιο οι προοπτικές της Ελλάδας είναι σημαντικές ως επενδυτικός προορισμός, κάτι όμως που «απαιτεί πολλή δουλειά, συνεχή προσπάθεια και επιμονή».

Οι επενδύσεις της Pfizer στην Ελλάδα

Αναφερόμενος ο CEO της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας στο Hub της Θεσσαλονίκης υπενθύμισε ότι «το αρχικό σχέδιο ήταν να κάνουμε ένα Ψηφιακό Κέντρο δυναμικότητας 200 ατόμων. Τα πράγματα όμως πήγαν εξαιρετικά καλά. Τα στελέχη της εταιρείας έμειναν ενθουσιασμένα και έτσι ο στόχος για 200 έγινε 400, και ήδη βρισκόμαστε στα 325 άτομα. Παράλληλα όμως, πήραμε την απόφαση να επενδύσουμε και σε ένα ακόμη κέντρο, το Κέντρο Εξυπηρέτησης των επιχειρησιακών αναγκών του ομίλου, του οποίου η δυναμικότητα θα φτάσει τα 300 άτομα».

Και σημείωσε ότι «το σημαντικό είναι ότι αποκτάμε φυσική παρουσία στη χώρα κι αυτό θα δημιουργήσει από μόνο του ένα ολόκληρο οικοσύστημα αλλά και παράλληλα θα βοηθήσει κάθε δραστηριότητα με δεδομένο ότι είμαστε εδώ, δημιουργούμε σχέσεις με την ακαδημαϊκή κοινότητα, startups κ.ο.κ.».

Ήδη το Ψηφιακό Κέντρο Τεχνολογίας (Hub) έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά καθώς συμμετέχει σε 200 projects που τρέχει η φαρμακευτική εταιρεία σε όλο τον κόσμο.

Τέλος ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά επανέλαβε την εκτίμηση ότι σε βάθος δεκαετίας οι επενδύσεις της Pfizer στην Ελλάδα θα φθάσουν τα 680 εκατ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ, όπως το έχει υπολογίσει το ΙΟΒΕ και παράλληλα υπογράμμισε αφενός τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης αλλά και της Ελλάδας λόγω του παραδείγματος της Pfizer, που όπως εκτίμησε ο ίδιος, «θα ακολουθήσουν κι άλλοι».