*γράφει ο Χρήστος Μπόκας

Το θεσμικό πλαίσιο για την χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε θεραπείες για την covid-19 εισάγει τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Παρασκευή.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξήγησε πως οι κλινικές δοκιμές του περασμένου Αυγούστου έδειξαν πως οι συγκεκριμένες θεραπείες έχουν θετικά αποτελέσματα και πως το υπουργείο οφείλει να έχει έτοιμο το πλαίσιο για την προμήθεια τους όταν αυτές λάβουν τελική έγκριση.

Σε κάθε περίπτωση η τροπολογία προβλέπει πως: η χορήγηση στην Ελλάδα μη εγκεκριμένων μονοκλωνικών αντισωμάτων τα οποία προορίζονται για την πρόληψη της βαριάς νόσησης στους μνημονευόμενους covid ασθενείς και για τα οποία έχει εκδοθεί επιστημονική γνώμη της Επιτροπής Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομαδικού προγράμματος πρώιμης πρόσβασης υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις και με την κάλυψη της δαπάνης να βαρύνει το εμβόλιο.

Όπως προκύπτει και από την τροπολογία η χρήση της θεραπείας θα αφορά στα πρώτα στάδια της νόσησης με σκοπό να αποφευχθεί η βαριά νόσηση. Ως εκ τούτου φαίνεται ότι αποκλείεται η χορήγηση τους σε ασθενείς οι οποίοι ήδη νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προτεραιότητα θα έχουν οι ασθενείς με βαρέα υποκείμενα νοσήματα.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός και παιδιά: Αυξάνονται τα κρούσματα – Συναγερμός για την ηλικιακή ομάδα 12-17 χρόνων

Κορωνοϊός: «Καλπάζει» η πανδημία στη Βόρεια Ελλάδα – Ανησυχία ενόψει 28ης Οκτωβρίου

Γεωργιάδης: Η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών θα κρίνει τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου