*γράφει ο Μανώλης Καλατζής

Στην Κύπρο, το 31,5% των κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι ηλικίας 10-19 ετών και το 30,1% 20-29 ετών, κυρίως λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, σύμφωνα με την Εθνική Αναφορά, με την επαρχία Αμμοχώστου να καταγράφει την μεγαλύτερη επιδείνωση.

Αντίθετα, τα κρούσματα στις μεγαλύτερες ηλικίες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη κυμαίνονται σε μονοψήφιο ποσοστό.

Η Κυπριακή Εθνική Αναφορά παρουσιάζει τα δεδομένα για την πορεία των επιδημιολογικών δεικτών. Τα δεδομένα είναι διαθέσιμα από την ιχνηλάτηση και αναφέρονται μέχρι τις 8 Ιουλίου.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει στα 23 έτη. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στους νοσηλευόμενους, η διάμεση ηλικία είναι στα 55 έτη.

Η επιβάρυνση στις νεαρότερες ηλικίες φαίνεται και στην αθροιστική επίπτωση 14 ημερών. Στις ηλικίες 10-19 ετών είναι στο 2402,5/100.000, στην ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών είναι στο 1585,3/100.000, ενώ στο μισό είναι στις ηλικίες πάνω των 30 ετών.

Η αθροιστική επίπτωση είναι στο 824,4/100.000 παγκύπρια, ενώ ανά Επαρχία είναι ιδιαίτερα επιδεινωμένη στην Αμμόχωστο (2006,1/100.000).

Διάγγελμα Αναστασιάδη για την έξαρση της πανδημίας

Διάγγελμα αναμένεται να απευθύνει αργότερα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να ζητήσει την επίδειξη υπευθυνότητας εκ μέρους των πολιτών για αντιμετώπιση της έξαρσης που παρουσιάζουν τα κρούσματα κορωνοϊού.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και κωδικοποιεί τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν με άμεση ισχύ. Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα για νέους εμβολιασμούς και να ενταθούν οι περιορισμοί για όσους παρά το ότι έχουν την δυνατότητα επιλέγουν να μην εμβολιάζονται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει υποχρεωτική η επίδειξη safe pass για επίσκεψη σε εμπορικά καταστήματα, ακόμα και περίπτερα. Δηλαδή όποιος επιλέγει να επισκεφθεί τέτοιους χώρους ή θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις ή να παρουσιάζει αρνητικό τεστ τουλάχιστον 72 ωρών. Επίσης όσοι έχουν νοσήσει και αποθεραπευτεί θα έχουν δυνατότητα απόκτηση safe pass για περίοδο 6 μηνών μετά την αποθεραπεία τους.

Παράλληλα θα ενισχυθεί το πρόγραμμα εμβολιασμών χωρίς ραντεβού (walk-in) και θα λειτουργήσουν πέραν των σταθερών και κινητές εμβολιαστικές μονάδες.

Επίσης η διενέργεια rapid test θα σταματήσει να γίνεται δωρεάν και όσοι θα επιλέγουν να κάνουν τεστ θα πρέπει να πληρώνουν την εξέταση με πλαφόν τα €20 για κάθε εξέταση.