Βρετανία σχεδιάζει να καταργήσει την καραντίνα για τις αφίξεις πλήρως εμβολιασμένων τουριστών από άλλες χώρες μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς στο Sky News μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της αλλαγής στους κανόνες που αφορούν τους πολίτες της Βρετανίας που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

«Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω περισσότερα και για άλλα μέρη του κόσμου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Χθες ο Σαπς ανακοίνωσε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι κάτοικοι της χώρας που θα φθάνουν στην Αγγλία από χώρες μεσαίου κινδύνου στην «πορτοκαλί» λίστα του κορωνοϊού δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.

Ο Σαπς είπε ότι η διαδικασία αναγνώρισης του καθεστώτος εμβολιασμού θα επικεντρωθεί στις χώρες που χορηγούν εμβόλια τα οποία έχει εγκρίνει ο ΠΟΥ και σχολίασε ότι η διαδικασία είναι σύνθετη επειδή η κάθε χώρα έχει διαφορετικό σύστημα πιστοποίησης.

«Είναι ευκολότερο από την ΕΕ επειδή δημιουργούν το δικό τους ψηφιακό διαβατήριο, είναι πιο πολύπλοκο από άλλες χώρες–για παράδειγμα οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ψηφιοποιημένο σύστημα», δήλωσε ο υπουργός σε μια άλλη συνέντευξή του στο BBC.

Ο υπουργός κάλεσε επίσης τους ιταλούς φιλάθλους του ποδοσφαίρου να μην επιχειρήσουν να ταξιδέψουν στην Αγγλία για τον τελικό του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, την Κυριακή.

Η Αγγλία αντιμετωπίζει την Ιταλία την Κυριακή στο Στάδιο του Γουέμπλεϊ, στο Λονδίνο, όπου ένα πλήθος περίπου 60.000 ανθρώπων αναμένεται να παρακολουθήσει τον αγώνα, αλλά από αυτούς λιγοστοί θα είναι Ιταλοί καθώς οι ταξιδιωτικοί κανόνες που ισχύουν στη Βρετανία προβλέπουν ότι οι αφίξεις από τη συγκεκριμένη χώρα θα μπαίνουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.

Ερωτηθείς σήμερα τι θα έλεγε στους ιταλούς φιλάθλους που θα επιχειρήσουν να παρακολουθήσουν από κοντά τον αγώνα ο Σαπς απάντησε: «Μην το κάνετε, είναι η απάντηση στην απλή αυτή ερώτηση. Αν διαπιστώσουμε ότι έρχεται κόσμος μόνο για τον αγώνα, δεν θα του επιτραπεί η είσοδος και στην πραγματικότητα πολλές πτήσεις τσάρτερ και απευθείας πτήσεις έχουν ακυρωθεί σε αυτή τη βάση», δήλωσε ο υπουργός στον σταθμό Times Radio.