*γράφει ο Μανώλης Καλατζής

Στην Κύπρο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται νέα έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων, η οποία επηρεάζει το ποσοστό θετικότητας και τον αριθμό αναπαραγωγής, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πλειοψηφία των θετικών περιστατικών (πέραν του 91%) είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Υγείας, η επιθετική εξάπλωση του ιού που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί σημαντική επιβάρυνση στους επιδημιολογικούς δείκτες, με τις προσπάθειες των κρατών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, να στρέφονται στην αναχαίτιση της διασποράς και την αποτροπή της επιβάρυνσης των νοσοκομειακών δεικτών.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα από μελέτες, το ινδικό στέλεχος του ιού πλήττει κατά κύριο λόγο τα άτομα που δεν έχουν θωρακιστεί επαρκώς μέσω του εμβολιασμού, ενώ προκαλεί σοβαρότερη νοσηρότητα και αυξημένη μεταδοτικότητα ανάμεσα στον νεαρό πληθυσμό, με εντονότερη κοινωνική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, την ανησυχία εντείνει, ταυτόχρονα, το γεγονός ότι από την ιχνηλάτηση διαπιστώνεται η ύπαρξη εστιών κρουσμάτων σε χώρους αυξημένου συγχρωτισμού, όπως είναι τα μπαράκια, τα κλαμπ, οι χώροι εστίασης, οι χώροι διασκέδασης, κοκ, αλλά και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως είναι οι γάμοι, οι συναυλίες και τα πάρτι αποφοίτησης και γενεθλίων. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία από τα νοσηλευτήρια δημιουργούν προβληματισμό, αφού τα 9 στα 10 άτομα που εκδηλώνουν σοβαρή συμπτωματολογία και νοσηλεύονται δεν έχουν εμβολιαστεί.