Η επιστροφή στην κανονικότητα, όπως διαμορφώνεται στη μεταβατική αυτή περίοδο που οδεύουμε προς την μετά covid-19 περίοδο, έχει δρομολογηθεί. Το σφοδρό επιδημικό κύμα είναι σε αποδρομή στη χώρα μας και όλοι ανυπομονούμε να επανέλθουμε στην γνώριμη καθημερινότητά μας.

Τα παιδιά πρωτοστατούν σε αυτήν την επιστροφή καθώς βρίσκονται ήδη στις σχολικές αίθουσες, στις αθλητικές δραστηριότητες, στα ωδεία, αλλά και στις παιδικές χαρές, τα πάρκα και τις πλατείες, απολαμβάνοντας τους φίλους τους, τα παιχνίδια, τις συζητήσεις.

Η προστασία από τον κορωνοϊό παραμένει μείζονα προτεραιότητα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι γονείς επικεντρώθηκαν στην προστασία των παιδιών τους και συνολικά της οικογένειας από τον νέο κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να ιεραρχούνται χαμηλά οι άλλοι κίνδυνοι για την υγεία τους. Ωστόσο, δεν είναι ο κορωνοϊός ο μόνος «αόρατος εχθρός» από τον οποίο πρέπει να προφυλαχθούν τα παιδιά και οι έφηβοι.

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος, και ιδίως ο υπότυπος Β, παραμένει ένα από τα πιο ύπουλα και επικίνδυνα βακτήρια που απειλούν την υγεία των ανηλίκων. Η προστασία των παιδιών έναντι της μηνιγγίτιδας Β είναι μείζων στόχος για παιδιάτρους και γονείς, ωστόσο η μείωση των τακτικών επισκέψεων στον παιδίατρο και ο περιορισμός των αναγκαίων εμβολιασμών στους ανηλίκους όπως ορίζονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, επηρέασε αρνητικά και τη θωράκιση έναντι της μηνιγγίτιδας Β.

Το κενό σε όλα τα εμβόλια ρουτίνας παιδιών και εφήβων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού επισημάνθηκε πρόσφατα και από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και ομότιμο καθηγητή Παιδιατρικής, κ. Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί οι εμβολιασμοί έναντι της μηνιγγίτιδας Β κατά 40%. Ωστόσο, τόσο η σχολική ζωή που συνεχίζεται όψιμα στις αίθουσες μετά την άρση του lockdown, όσο και οι εποχικές αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, από αγώνες μέχρι camp και κατασκηνώσεις, που πρωταγωνιστούν τα παιδιά και οι έφηβοι, επιβάλλουν τον εμβολιασμό έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου Β και τη δημιουργία τείχους ανοσίας στον ανήλικο πληθυσμό ώστε να περιοριστεί δραστικά η κυκλοφορία του.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό το εμβολιαστικό κενό να καλυφθεί, αρχής γενομένης από τον έλεγχο του βιβλιαρίου των παιδιών μας. Η «οικοδόμηση» του τείχους ανοσίας έναντι όλων των λοιμωδών νοσημάτων έχει ως βάση το βιβλιάριο των παιδιών μας και τον προγραμματισμό των εμβολίων τους. Εάν ειδικά κάποια εμβόλια έχουν μείνει πίσω, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε άμεσα σε επίσκεψή στον παιδίατρο για την χορήγησή τους.

Η απειλητική μηνιγγίτιδα Β

Η νόσος που προκαλεί ο μηνιγγιτιδόκοκκος τύπου Β θεωρείται μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος η οποία δεν κάνει διακρίσεις: Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής.

Η μηνιγγίτιδα δεν είναι εύκολο να αναγνωριστεί στα πρώιμα στάδια, και τα συμπτώματα της μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα της κοινής γρίπης.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Στα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες τα κύρια συμπτώματα που προειδοποιούν για μηνιγγίτιδα είναι ο αιφνίδιος υψηλός πυρετός, η ευερεθιστικότητα, ο εμετός, η κεφαλαλγία, η δυσκαμψία του αυχένα, η ευαισθησία στο φως, η υπνηλία, ο μυϊκός πόνος και ο πόνος στα πόδια. Συχνά δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία. Σπανιότερα, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει και δερματικό εξάνθημα, κάτι που συνήθως υποδηλώνει βαριά νόσο.

Η αξία της πρόληψης και του εμβολιασμού

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β είναι ο εμβολιασμός δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών όπως η νόσος το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εμβολιασμών των ανηλίκων που έχει καταρτίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας (Α, C, W135 και Y) επίσης είναι απαραίτητος, αλλά δεν προστατεύει από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.