*Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Βήμα-βήμα προχωρά η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα αφού σήμερα άλλη μία δραστηριότητα επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ένα όσο το δυνατόν κανονικό καλοκαίρι.

Μετά το άνοιγμα των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών την περασμένη Δευτέρα, σειρά παίρνουν σήμερα τα θερινά σινεμά στα οποία επιτρέπεται η λειτουργία με ανώτατο όριο χωρητικότητας το 75%. Από εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 24 Μαΐου, ρολά σηκώνουν τα ΟΠΑΠ PLAY, ενώ στις 28 Μαΐου επιστρέφουν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%.

Την ίδια ώρα, σε ισχύ βρίσκονται μέτρα τα οποία δεν θυμίζουν lockdown καθορίζουν όμως σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας, όπως η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους (εκτός από την εστίαση) και η απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία ξεκινά στις 00:20.

Σημειώνεται επίσης πως στις 31 Μαΐου αναμένεται να επεναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια για όλους, με το ακριβές πλαίσιο που θα καθορίζεται από τα μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού να ξεκαθαρίζει έως τέλος του μήνα.

Τέλος πως σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επιστήμονες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως και στο να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση από τις αρχές Ιουνίου αλλά και στην εκπεφρασμένη επιθυμία του υπουργείου Ανάπτυξης να αυξηθεί το όριο στους γάμους το οποίο έχει τεθεί στα 100 άτομα κατά την επαναλειτουργία τους τον ερχόμενο μήνα.

Αυστηροί έλεγχοι

Σημειώνεται πάντως πως η πορεία χαλάρωσης του lockdown δεν είναι μία ολότελα γραμμική διαδικασία καθώς η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει κάθε δυνατό μέσο που θα της επιτρέψει να ανακόψει τυχόν έξαρση της διασποράς του ιού δίχως να χρειαστεί να ηφθούν οριζόντια μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επιβολή τοπικών lockdown σε περίπτωση που διαπιστωθεί επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών έτσι ώστε να περιοριστεί σε τοπικό επίπεδο η όποια έξαρση.

Στο πλαίσιο αυτό, όμως, οι αρχές δεν μένουν μόνο στην παραπάνω στρατηγική, αλλά εντατικοποιούν τους ελέγχους προκειμένου να διασφαλίσουν πως οι δραστηριότητες που έχουν επανεκκινήσει δεν αποτελούν εστία μετάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες άλλωστε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επανέλαβε πως, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, «ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία. Κι αυτό είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί από όλους» και εξήγησε πως από τα στοιχεία των ελέγχων παρατηρείται χαλάρωση στη χρήση των μασκών, την τήρηση των αποστάσεων, τους όρους λειτουργίας των εστιατορίων και των καφέ.

Έτσι, όπως είπε, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και προχωρούν σε σαρωτικούς ελέγχους. «Δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές ούτε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, ούτε φαινόμενα που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα για τη δημόσια υγεία και για την πορεία ελευθερίας που ξεκινήσαμε» ξεκαθάρισε.

Ειδήσεις σήμερα

Πανδημία-Αργεντινή: Καθολικό lockdown για 9 ημέρες