Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας έκρουσε ο γιατρός, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Τρίτη σχολίασε τα σενάρια περί μερικής άρσης των μέτρων του lockdown τονίζοντας πως «αν ανοίξουμε πρόωρα μπορεί να τριπλασιαστούν τα κρούσματα» σημειώνοντας παράλληλα πως η χώρα μας μπορεί να γίνει Πορτογαλία εάν προχωρήσει απρόσεκτα σε άνοιγμα.

Συγκεκριμένα μιλώντας για τα δεδομένα της πανδημίας, ο κ. Παυλάκης σημείωσε πως πρέπει να γίνει προσπάθεια από τους επιστήμονες προκειμένου να διαφανεί εάν το επιδημιολογικό κύμα έχει αρχίσει να φθίνει στην χώρα μας έτσι ώστε τότε σιγά σιγά να αρχίσει μια αποσυμπίεση. «Τα μέτρα που υπάρχουν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δουλεύουν», είπε.

Αναφερόμενος στην «σύγκριση» Ελλάδας και Πορτογαλίας ο κ. Παυλάκης είπε πως στη χώρα της Ιβηρικής «άνοιξαν μια βδομάδα παραπάνω από την Ελλάδα και είχαν φοβερό επιδημικό κύμα με αποτέλεσμα να τραβήξουν μεγάλο κύμα που είδαν και έπαθαν να το κατεβάσουν. Η Ελλάδα κινδυνεύει να πάθει το ίδιο».

Συμπλήρωσε πως μπορούν να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, υπογράμμισε πως το τρίτο κύμα στην Ελλάδα έχει κρατηθεί πολύ χαμηλά.