Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 734 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 3 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 373 νεκρούς επί συνόλου 62.206 κρουσμάτων στη νήσο της Καραϊβικής από τον Μάρτιο του 2020.

Όπως ανέφερε ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος στο υπουργείο Υγείας της Κούβας, τα 733 κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.

Η Αβάνα παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας, με τον δείκτη επίπτωσης — τον επιπολασμό του ιού — να βρίσκεται στο επίπεδο των 282,6 μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους, το υψηλότερο στη χώρα. Σε 24 ώρες, η επαρχία της πρωτεύουσας κατέγραψε 393 κρούσματα.

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα είναι αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας, που ώθησε τις αρχές να επιβάλλουν εκ νέου μέτρα όπως η διακοπή των παραδόσεων μαθημάτων με φυσική παρουσία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το κλείσιμο ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, μπαρ και εστιατορίων, καθώς και η μείωση των επιβατικών πτήσεων από ορισμένες χώρες. Η Αβάνα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το τρίτο κύμα, ωστόσο η κατάσταση στη χώρα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή σε άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.