Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου Λήμνου.

Τα στοιχεία που παραθέτει είναι αποκαλυπτικά: ο ένας και μοναδικός, και μάλιστα επικουρικός, δηλαδή συμβασιούχος, αναισθησιολόγος του νοσοκομείου, καταγγέλλει ότι έλαβε εντολή από τη διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και νήσων να εφημερεύει συνεχώς και αδιαλείπτως, προκειμένου να καλύπτει τον χειρουργικό τομέα!

«Ο αναισθησιολόγος ιατρός του φορέα σας θα παραμείνει στη θέση του και δεν θα του χορηγηθεί άδεια έως την ανάληψη καθηκόντων από τον ιατρό που θα τον αντικαταστήσει», αναφέρει σε έγγραφό της προς τη διοίκηση του νοσοκομείου Λήμνου η διοικήτρια κυρία Όλγα Ιορδανίδου.

Ο αναισθησιολόγος έχει αποστείλει δύο επιστολές στη διοικήτρια του νοσοκομείου ότι η λειτουργία του χειρουργικού τομέα είναι επισφαλής. Τόνιζε ότι λόγω της θέσης του και της …μοναδικότητάς του είναι υποχρεωμένος να καλύπτει και τακτικά και έκτακτα περιστατικά και ζητούσε σαφείς οδηγίες ως προς τη διαχείρισή τους, εάν π.χ. βρίσκεται σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση και προκύψει επείγον περιστατικό.

Την επισφάλεια στο συγκεκριμένο πεδίο καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Ακάλυπτη υγειονομικά η νησιωτική χώρα, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Σοβαρές και επικίνδυνες δυσλειτουργίες καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ σε δημόσιες μονάδες και άλλων νησιωτικών περιοχών.

«Για να μην χαθούν ζωές ασθενών τσάμπα για άλλη μια χρονιά και να μην εκτιθέμεθα διεθνώς, η Κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας των νησιών με προσωπικό και κονδύλια. Είναι αδιανόητο στα νησιά των Κυκλάδων, του Βορείου Αιγαίου πολλά νοσοκομεία να έχουν σταματήσει την δευτεροβάθμια λειτουργία τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Ενδεικτικά, αναφέρει ότι σταμάτησαν χειρουργεία, δεν γίνονται φυσιολογικοί τοκετοί (Λήμνος, Νάξος, Σαντορίνη). Στη Λήμνο έγιναν όλο τον τελευταίο χρόνο πέντε τοκετοί. Όλα τα περιστατικά διακομίζονται στο Νοσοκομείο της Σύρου ή σε άλλα Νοσοκομεία της Κρήτης, της Αττικής, της Θεσσαλονίκης.

«Η βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο λειτουργεί μόνο τις μισές ημέρες το μήνα με ελικόπτερο που μπορεί να προσγειωθεί στο ελικοδρόμιο των μικρών νησιών των Κυκλάδων.Τις άλλες μισές ημέρες διατίθεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις μεγάλο και ακατάλληλο ελικόπτερο, όπως ΚΕΑ, ΑΜΟΡΓΟΣ, ΤΗΝΟΣ. Εάν χρειασθούν διακομιδές από εκεί τις ημέρες που δεν προσγειώνεται το ακατάλληλο ελικόπτερο τι θα γίνουν οι ασθενείς;» διερωτάται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ στις Κυκλάδες. Στο Νοσοκομείο Σύρου δρομολογείται ΜΑΦ 4 κλινών που κατά την ΠΟΕΔΗΝ αποκλείεται να λειτουργήσει λόγω έλλειψης προσωπικού.