Toν κώδωνα του κινδύνου κρούει (για μια ακόμη φορά) ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) για την κατάχρηση αντιβιοτικών και καλεί το υπουργείο Υγείας να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην χορηγείται κανένα σκεύασμα χωρίς ιατρική συνταγή. Μάλιστα, ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος επισημαίνει πως η κατανάλωση αντιβιοτικών έχει αυξηθεί λόγω της επιδημίας της εποχικής γρίπης, χωρίς βεβαίως η χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων να είναι αποτελεσματική στη γρίπη και στις ιώσεις.

«Πολλοί ασθενείς, αγοράζουν από το φαρμακείο αντιβίωση, χωρίς συνταγή γιατρού, με τα πρώτα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης. Η άσκοπη κατανάλωσή τους, καθιστά τα αντιβιοτικά λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους, ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις, για την εμφάνιση των ανθεκτικών μικροβίων που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο, για τη Δημόσια υγεία» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ.

«Η χώρα μας πληρώνει ακριβά την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών με συνέπεια να έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανθεκτικών μικροβίων στον κόσμο, από τα οποία χάνονται ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς είναι η μόνη χώρα στο Δυτικό κόσμο που ο ασθενής μπορεί να προμηθευθεί φάρμακα, από το φαρμακείο, χωρίς συνταγή γιατρού. Οι υγειονομικές αρχές θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει τους πολίτες για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών πριν ξεκινήσει η περίοδος των ιώσεων και της γρίπης και να έχουν διασφαλίσει ότι κανένα φάρμακο δεν θα χορηγείται χωρίς συνταγή γιατρού» υπογραμμίζει ο κ. Πατούλης.

Καταλήγοντας ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας, να κάνει έστω και τώρα ενημερωτική εκστρατεία, για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και να μεριμνήσει για την εφαρμογή του νόμου που ορίζει ότι κανένα φάρμακο, δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.