Μνημόνιο Συνεργασίας (MοU) για την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών, οι οποίες θα προωθούν την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό για τον τουρισμό υγείας, υπέγραψαν την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (EnterpriseGreece) και το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας-ΕLITOUR.

Την EnterpriseGreece εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Γιώργος Φιλιόπουλος, και την ΕLITOUR, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Ο Πρόεδρος της EnterpriseGreece και Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ αναφορά στη συνεργασία έκανε και ο Γενικός Γραμματέας της ΕLITOUR, Πέτρος Μαμαλάκης.

Η σύμπραξη των δύο φορέων θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον τουρισμό υγείας, με την ELITOUR να αναλαμβάνει το ρόλο του διαμεσολαβητικού εταίρου στη δικτύωση των φορέων Ελλάδας και εξωτερικού.

Η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ σημαντικά θα είναι τα οφέλη και στον τομέα της απασχόλησης, με την αξιοποίηση του αξιόλογου επιστημονικού και ιατρικού δυναμικού της. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, έως και 27 δισεκατομμύρια συναλλάγματος μπορούν να προστεθούν στο ΑΕΠ της χώρας μέσα σε 5 χρόνια από τον ιατρικό τουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό, τον τουρισμό 3ης ηλικίας, ευεξίας και το συνεπακόλουθο real estate.

Σημειώνεται ότι πάροχοι σε πάνω από 100 χώρες δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα έχουν ιδρύσει εθνικούς φορείς προώθησης του τουρισμού υγείας, ενώ λειτουργούν επιπλέον και πολλά συνεργατικά οικοσυστήματα (clusters).

Βασικοί λόγοι για τη στροφή στη συγκεκριμένη μορφή παροχής υπηρεσιών, είναι η ενίσχυση εξειδίκευσης τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων στον τομέα της Υγείας, η αναζήτηση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, καθώς και οι συνθήκες διεύρυνσης της διασυνοριακής συνεργασίας για την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής κάλυψης στους πληθυσμούς.

Με δεδομένο μάλιστα ότι στις ανεπτυγμένες χώρες γίνονται σημαντικές περικοπές από τα συστήματα δημόσιας κάλυψης της περίθαλψης, έχει αυξηθεί το ποσοστό των δυνητικών ασθενών/πελατών οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις σε άλλες χώρες. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι τουρίστες δείχνουν σαφή προτίμηση στη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού, με την αυξανόμενη ζήτηση να έχει οδηγήσει σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και σε παράλληλη αύξηση των εσόδων για τα νοσοκομεία και τις κλινικές.