Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και το Κέντρο Υποστήριξης, Εκπαίδευσης & Έρευνας στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία (Κ.Ε.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο) ανακοινώνουν την ίδρυση της «Ανοιχτής Γραμμής». Μια τηλεφωνική και διαδικτυακή γραμμή για την ψυχολογική υποστήριξη ασθενών που πάσχουν από καρκίνο και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος καθώς και για τη συμβουλευτική υποστήριξη διακοπής καπνίσματος.

Η διαδικασία είναι απλή: όποιος το επιθυμεί θα καλεί στο 215 215 2121, όπου θα συνομιλεί με κάποιον από τους άρτια εκπαιδευμένους και έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Στο πρώτο τηλεφώνημα, θα παρέχονται συμβουλές, κατευθύνσεις αλλά και απαντήσεις στα ερωτήματα και τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου. Στην περίπτωση που χρειάζεται επιπλέον υποστήριξη θα υπάρχει η δυνατότητα εξατομικευμένων συνεδριών συμβουλευτικής τόσο διαδικτυακά όσο και από κοντά, με κάποιον από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας του ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο. της Ε.Α.Ε. (λαμβάνοντας υπόψη την επικαιρότητα της πανδημίας και τα μέτρα προφύλαξης που απαιτούνται).

Η «Ανοιχτή Γραμμή» εξυπηρετεί δύο σκοπούς, διαφορετικούς μεν αλλά με αλληλένδετα κίνητρα: τη στήριξη των ανθρώπων όταν χρειάζονται βοήθεια.

Ο πρώτος στόχος της γραμμής είναι η ψυχολογική υποστήριξη ασθενών όλων των ηλικιών που πάσχουν από καρκίνο (από την αναμονή διάγνωσης μέχρι το τελικό στάδιο) καθώς και των μελών του οικογενειακού και του ευρύτερου συνοδού περιβάλλοντος των ασθενών.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι συμβουλευτική υποστήριξη, καθοδήγηση και παραπομπή των ενδιαφερομένων σε υπηρεσίες που μπορούν να ανταποκριθούν στα αιτήματά τους (εξειδικευμένα για τον καρκίνο κέντρα ψυχικής υγείας, υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, συλλόγους ασθενών και εθελοντικές οργανώσεις) καθώς και η διασύνδεση των υπηρεσιών Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης.

Ο δεύτερος στόχος της Ανοιχτής Γραμμής είναι οι συμβουλευτικές υπηρεσίες για όσους επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, μέσα από ένα δομημένο πρόγραμμα αλλά και ένα σύμμαχο για όσους επιθυμούν να απεξαρτηθούν από τη νικοτίνη.

Η «Ανοιχτή Γραμμή» ανοίγει τις γραμμές της σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου και θα λειτουργεί Δεύτερα με Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η χρέωση είναι δωρεάν για κλήσεις από σταθερό, ενώ οι χρεώσεις για κλήσεις από κινητό εξαρτώνται από τις χρεώσεις του εκάστοτε παρόχου.

Το έργο «Ανοιχτή Γραμμή» εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Τηλεφωνικής και Ψηφιακής Συμβουλευτικής και Εκπαίδευσης στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογίας» που χρηματοδοτείται από τον Τομέα Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και υλοποιείται από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής – Π. Σακελλαρόπουλος.