*Γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Το θέμα του ανοίγματος των ναών στις γιορτές των Χριστουγέννων θα συζητηθεί στη διαδικτυακή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, οι διήμερες εργασίες της οποία αρχίζουν σήμερα, προκειμένου η Εκκλησία να αποφασίσει τη στάση της, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας των Εκκλησιών τα Χριστούγεννα.

Για το θέμα επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και οι δύο πλευρές έκαναν βήματα, προκειμένου να «πέσουν» οι τόνοι και να απομονωθούν ακραίες φωνές που μπορεί να οδηγήσουν σε συγκρούσεις. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με βάση την απόφαση των ειδικών. Όπως εκτιμάται, η λύση αυτή θα αποσυμπιέσει την κατάσταση και θα περιορίσει τις ακραίες φωνές, καθώς δεν θα αποφασίσει η Πολιτεία αλλά οι ειδικοί.

Η πρόταση της Εκκλησίας

Οι ναοί, όπως μετέφερε ο Αρχιεπίσκοπος την πρόταση της Εκκλησίας μπορούν να ανοίξουν για ατομική λατρεία, δηλαδή να μπορεί ο πιστός να ανάβει ένα κεράκι και να αποχωρεί. Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των πιστών που η Πολιτεία όρισε σε 9 και 25 στους μητροπολιτικούς ναούς και η Εκκλησία θέλει αριθμό πιστών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του ναού και ανώτατο όριο 50 άτομα, το θέμα παραπέμπεται στην Επιτροπή των ειδικών δηλαδή των λοιμωξιολόγων.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε στον πρωθυπουργό ότι για την αποσυμφόρηση των πιστών θα ήταν καλό να προστεθεί ακόμα μία Θεία Λειτουργία, ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Επίσης , θα μπορούσαν να αυξηθούν οι λειτουργίες ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων, στις 5, 7, 9 και 11 το πρωί, προκειμένου να μπορέσουν περισσότεροι πιστοί να πάνε στους ναούς χωρίς να προκληθεί συγχρωτισμός. Η Εκκλησία εξάλλου έχει κάνει πίσω στο θέμα του Αγιασμού των υδάτων που μπορεί να γίνει σε κολυμβήθρα και να δίνεται σε μπουκαλάκι ο αγιασμός και το αντίδωρο σε χαρτί. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, στους ναούς μπορούν να βρίσκονται 1 άτομο ανά 15 τ.μ. και 50 πιστοί κατ’ ανώτατο όριο, εντός των εκκλησιών.

Ο πρωθυπουργός ρώτησε τον Αρχιεπίσκοπο για την πορεία της υγείας του και την επιστροφή του στα καθήκοντά του. Ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την πορεία της πανδημίας και του ανέλυσε τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στη συνομιλία που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Εκκλησία, στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίσης, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη χώρα και συζήτησαν για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη χρονιά.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: 639 νέα κρούσματα – 62 θάνατοι