Σχολαστικό έλεγχο για την επιλογή του ασφαλέστερου εμβολίου μεταξύ των διάφορων υποψήφιων έκανε η Pfizer, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά την Πέμπτη η ανώτερη αντιπρόεδρος και επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων της φαρμακευτικής εταιρείας.

«Δεδομένης της τεράστιας αποστολής που αναλάβαμε, τα κλινικά δεδομένα ήταν σημαντικά για εμάς πριν αποφασίσουμε για το σωστό υποψήφιο εμβόλιο κατά της Covid-19», δήλωσε η Κάθριν Γιάνσεν της Pfizer, μιλώντας στη Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων του FDA.

«Αξιολογήσαμε όχι μόνο ένα, αλλά τέσσερα διαφορετικά υποψήφια εμβόλια στη Φάση 1 για να μπορέσουμε να λάβουμε επιστημονικές αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο και να επιλέξουμε το καλύτερο υποψήφιο φάρμακο», πρόσθεσε η Γιάνσεν.

«Όσον αφορά την ασφάλεια, αναζητούσαμε το πιο ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και ανεκτικότητας, τόσο στους νεότερους όσο και στους μεγαλύτερους ενήλικες. Όσον αφορά την ανοσογονικότητα, αναζητήσαμε τις ευρύτερες αντιιικές αποκρίσεις, οι οποίες πιθανότατα σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα. Και όσον αφορά την ταχεία απάντηση στην πανδημία, αναζητούσαμε το υποψήφιο εμβόλιο που θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να παραχθεί πιο αποτελεσματικά», είπε.

Η Γιάνσεν τόνισε πως όταν πρόκειται για εμβόλια mRNA, «διαθέτουμε μια βαθιά επιστημονική κατανόηση του πώς λειτουργούν τέτοια εμβόλια».

Είπε ότι τα εμβόλια mRNA «μπορούν να αναπτυχθούν και να κλιμακωθούν γρήγορα», προσφέροντας «ένα σαφές πλεονέκτημα», έναντι άλλων τύπων εμβολίων.