Το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech προστατεύει από την εκδήλωση της νόσου Covid-19 αλλά παραμένει ασαφές αν εμποδίζει και από τη μετάδοση του κορωνοϊού, αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Η αναφορά περιέχεται στην έκθεση της Υπηρεσίας, εν όψει της σύγκλησης της Επιτροπής, την Πέμπτη, η οποία θα εξετάσει αν θα λάβει επείγουσα άδεια το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Τον άγνωστο αυτό παράγοντα έχει επισημάνει και ο επικεφαλής της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά, ο οποίος έχει δηλώσει πρόσφατα ότι η φαρμακευτική εταιρεία «δεν είναι σίγουρη εάν το εμβόλιο εμποδίζει τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού» και ότι «αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι σημαντική όχι μόνο για το πόσο γρήγορα μπορεί να ανακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού στον πληθυσμό, αλλά και για το πόσο ακόμα θα χρειαστεί να εφαρμόζονται προληπτικά μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση, ακόμα και μεταξύ όσων έχουν ανοσοποιηθεί.

Η Pfizer αναμένει να έχει δεδομένα για το κατά πόσο το εμβόλιο σταματά τη διάδοση του ιού εντός του πρώτου τριμήνου του 2021, σύμφωνα με δηλώσεις του Αλ. Μπουρλά στη διεθνή ομοσπονδία φαρμακευτικών εταιρειών.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κικίλιας για την εκστρατεία εμβολιασμού: Η μεγαλύτερη υγειονομική προσπάθεια στην ιστορία της χώρας