Οι κάτοικοι και οι υπάλληλοι σε γηροκομεία – κέντρα φροντίδας θα είναι πρώτοι που θα λάβουν το νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – το πρώτο που εγκρίθηκε για κλινική χρήση στον δυτικό κόσμο.

Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) της Βρετανίας, ενημέρωσε σήμερα τον κατάλογο των προτεραιοτήτων, μετά την έγκριση χρήσης του εμβολίου από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) της χώρας.

«Θα ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες εντός της ημέρας και πάντα σε συνεργασία με την MHRA που είναι η αρμόδια για τις κλινικές πτυχές της όλης διαδικασίας», διευκρίνισε ο Ματ Χάνκοκ. Αναφορικά με την προτεραιοποίηση εξήγησε ότι αυτή θα γίνεται βάσει των κλινικών αναγκών, ώστε να δοθεί υποστήριξη σε άτομα που είναι εξαιρετικά ευάλωτα στη λοίμωξη COVID-19.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και θα κάνει ερωτήσεις στην τηλεοπτική ενημέρωση από το Downing Street στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα).

Το NHS και οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεκινήσουν με κινητές μονάδες του εμβολιασμούς εντός του Δεκεμβρίου.

Ακολουθεί ο πλήρης κατάλογος των ομάδων προτεραιότητας για το νέο εμβόλιο, που ανακοινώθηκε από τη JCVI:

1. Κάτοικοι σε κέντρα φροντίδας για ηλικιωμένους (γηροκομεία) και οι φροντιστές τους
2. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και επαγγελματίες υγείας
3. Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
4. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και εξαιρετικά ευάλωτα άτομα από κλινικής πλευράς
5. Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
6. Άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θνησιμότητας
7. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
8. Άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω
9. Άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω

Η JCVI αναφέρει αυτές οι ομάδες, συνδυαστικά, αντιπροσωπεύουν περίπου το 99% των θανάτων που μπορούν να προληφθούν από την Covid-19.

Πώς θα κληθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν

Το πιθανότερο είναι ότι βάσει κάποια επιστολής που θα λαμβάνουν οι πολίτες θα καλούνται να εμβολιαστούν.

Εν συνεχεία θα προσέρχονται είτε στον Οικογενειακό Ιατρό τους, σε κάποιο κοντινό νοσοκομείο ή άλλη δομή υγείας, αλλά και στα εμβολιαστικά κέντρα για την COVID-19 που αυτή τη στιγμή στήνονται ανά την χώρα.

Για την υλοποίηση του εμβολιαστικού σχεδίου επιστρατεύονται 30.000 εθελοντές, που κάποιοι εξ αυτών θα λάβουν ειδική εκπαίδευση για να μπορούν να πραγματοποιήσουν τους εμβολιασμούς.

Η έγκριση του εμβολίου από τις αρχές της Βρετανίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε νωρίτερα η πρώτη χώρα στον δυτικό κόσμο που ενέκρινε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ανοίγοντας το δρόμο για μαζικούς εμβολιασμούς με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Στήνονται εμβολιαστικά κέντρα ανά την χώρα και επιστρατεύονται 30.000 εθελοντές για να βοηθήσουν στον εμβολιασμό των πολιτών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εξασφαλίσει μέσω σχετικής εμπορικής συμφωνίας επαρκή αριθμό δόσεων του BNT162b1 για να εμβολιαστούν 20 εκατομμύρια άτομα ή το ένα τρίτο του πληθυσμού του.

Με το πρώτο μερίδιο από τις 40 εκατομμύρια δόσεις να παραδίδονται τις επόμενες ημέρες, οι συναρμόδιοι φορείς έχουν ήδη αρχίσει να καταρτίζουν το εμβολιαστικό σχέδιο.

Όπως και στην περίπτωση του ελληνικού σχεδίου εμβολιασμού, έτσι και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεκινήσει να στήνει εμβολιαστικά κέντρα που θα ελέγχονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χανκοκ «η Βρετανία θα έχει ξεπεράσει την επιδημία COVID-19 έως την προσεχή Άνοιξη, αφού από τη Δευτέρα θα αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί».

Το εμβόλιο BNT162b1 στις κλινικές δοκιμές Φάσης 3 φάνηκε ότι έχει αποτελεσματικότητα 95% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

«Η σημερινή άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο Ηνωμένο Βασίλειο σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά της Covid-19. Αυτή η εξουσιοδότηση είναι ένας στόχος στον οποίο εργαζόμαστε από τότε που δηλώσαμε για πρώτη φορά ότι η Επιστήμη θα κερδίσει και επικροτούμε την MHRA για την ικανότητά της να διεξάγει προσεκτική αξιολόγηση και να λαμβάνει έγκαιρα μέτρα για την προστασία των λαών του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Αλμπέρτ Μπουρλά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

Και συνεχίζει λέγοντας, ότι «καθώς αναμένουμε περαιτέρω εγκρίσεις επικεντρωνόμαστε στην ασφαλή διανομή ενός εμβολίου υψηλής ποιότητας σε όλο τον κόσμο. Με χιλιάδες ανθρώπους να μολύνονται, κάθε μέρα έχει σημασία στη συλλογική προσπάθεια για να τερματιστεί αυτή η καταστροφική πανδημία».