Η ενημέρωση των ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την Covid-19 ήταν το θέμα της σημερινής ευρείας σύσκεψης με τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος τoυ ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης, με την Πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Πνευμονολόγο κυρία Μίνα Γκάγκα. Τη σύσκεψη παρακολούθησαν δεκάδες ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί – μέλη του ΙΣΑ που είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν από την Πρόεδρο του ΚΕΣΥ, για τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της νόσου και να της θέσουν τα ερωτήματά τους.

Η κ. Γκάγκα εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ανταπόκριση των ιατρών στην πρόσκληση του ΙΣΑ και του ΚΕΣΥ και τόνισε την πρόθεση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας να συνδράμει το έργο των ιατρών της ΠΦΥ και να συμβάλλει στη διασύνδεση του ιατρικού κόσμου. «Στόχος μας είναι να συσπειρωθεί ο ιατρικός κόσμος και να δημιουργούν γέφυρες συνεργασίας μεταξύ όλων των ιατρών προκειμένου να συστρατευτούν στη μάχη ενάντια στην πανδημία», επεσήμανε η Πρόεδρος του ΚΕΣΥ. Τόνισε επίσης ότι οι ασθενείς με Covid-19 πρέπει να παρακολουθούνται στενά και να υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ της ΠΦΥ, της δευτεροβάθμιας και της εξειδικευμένης περίθαλψης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ επισήμανε την ανάγκη να υποστηριχθούν οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν κάνει ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής, για την οικονομική υποστήριξή των ιατρών, προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτά τα ιατρεία τους καθώς και τη διασφάλιση μέσων προστασίας και συνθηκών ασφαλείας για τα μέλη του.

«Η ΠΦΥ αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας ειδικά στην μεγάλη μάχη που δίνει η χώρα μας ενάντια στην επιδημία καθώς αποτελεί το ανάχωμα για να μην φτάσουν τα περιστατικά στα νοσοκομεία. Παράλληλα η σωστή παρακολούθηση των ασθενών με Covid-19 και η έγκαιρη διάγνωση των πιθανών επιπλοκών τους παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόγνωση της νόσου και την επιβίωση του ασθενή. Δρομολογούμε νέες σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών και συμμετέχουμε στις συζητήσεις της πολιτείας για τη συγκρότηση ενός ισχυρού συστήματος ΠΦΥ», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.