Σε μια κρίσιμη καμπή για την πορεία της πανδημίας, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε, στην Ευρω-τηλεδιάσκεψη για την πανδημία, τις σημαντικές και θετικές εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων. Όπως διεμήνυσε, η ΕΕ θα μπορούσε να εγκρίνει ακόμη και για αυτό το έτος δύο εμβόλια κορωνοϊού.

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι έχουν ήδη οριστικοποιηθεί τα συμβόλαια αγοράς με 5 φαρμακευτικές εταιρείες (BioNTech, Curavac Astra Zeneca, Johnson & Johnson, Sanofi) και για άλλες δύο (Moderna, Novavax) οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη.

Όλα τα εμβόλια θα τύχουν εξαντλητικού ελέγχου πριν αδειδοτηθούν και oι αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες είναι σε καθημερινή επικοινωνία με άλλες, όπως οι αμερικανικές.

«Αν όλα κυλήσουν χωρίς προβλήματα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (EMA)   μάς λέει ότι η άδεια κυκλοφορίας για την BioNTech και τη Moderna μπορεί να δοθεί ακόμα και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2020» δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε για τα εμβόλια ότι τα πρόσφατα αποτελέσματα των δοκιμών είναι ενθαρρυντικά και συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού ώστε αυτά να είναι προσιτά σε όλους του Ευρωπαίους πολίτες όταν αυτά εγκριθούν.

Οι ευρωπαϊκές Αρχές -πρόσθεσε ο Σ. Μισέλ- έχουν ήδη ολοκληρώσει αρκετές συμφωνίες αγοράς. «Θα υπάρξουν προκλήσεις στη αποθήκευση, μεταφορά και τον αριθμό των δόσεων» είπε. Παραδέχτηκε επίσης ότι άλλο ένα πρόβλημα είναι η επικοινωνία, αναφερόμενος στον «αυξανόμενο αριθμό» όσων δυσπιστούν απέναντι στα εμβόλια.

Η Pfizer και η BioNTech αναμένεται, αύριο Παρασκευή, να υποβάλλουν αίτημα επείγουσας αδειοδότησης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, για το εμβόλιο που αναπτύσσουν κατά της λοίμωξης COVID-19.

Τουλάχιστον αυτό ανέφερε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο εταίροι θα υποβάλλουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την αίτηση αδειοδότησης μετά την χθεσινή ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών του BNT162b1, που δείχνουν ότι είναι 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης COVID-19, ακόμα σε ηλικιωμένα άτομα, ενώ δεν προκαλεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Νέες θετικές ειδήσεις προέκυψαν τη Δευτερα, καθώς η αμερικανική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε πως το εμβόλιο που έχει δημιουργήσει και δοκιμάζει, έδειξε αποτελεσματικότητα 95% κατά του κορωνοϊού.

Όσο για τον εκτιμώμενο χρόνο κυκλοφορίας, η Moderna ανέφερε ότι θα καταθέσει σχετική αίτηση στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες, ενώ αναμένει να διαθέσει, αρχικά, 20 εκατομμύρια δόσεις στη χώρα.

Η εταιρεία ελπίζει να έχει έως και ένα δισεκατομμύριο δόσεις διαθέσιμες για χρήση σε όλο τον κόσμο το επόμενο έτος και σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση και σε άλλες χώρες.

Ο επικεφαλής των ερευνητών για τις δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca δήλωσε, από την πλευρά του, ότι οι επιστήμονες είναι πολύ ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα που δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα, σημειώνοντας ότι υπάρχει εξαιρετικά καλή ανοχή στο εμβόλιο από αυτούς που είναι άνω των 55.

Εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της ΕΕ, θεωρήθηκε η σημερινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι εκτός από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο πλήττει όλα τα κράτη μέλη, καλούνται να βρουν λύση στο μείζον πολιτικό και κυρίως οικονομικό πρόβλημα, που προκαλεί το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στην έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027.