Η ορθή και υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών είναι η καλύτερη φροντίδα προς τον εαυτό μας αλλά και προς συνολική διασφάλιση της δημόσιας υγείας από τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η αντιμικροβιακή αντοχή των βακτηρίων.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά, που έχει καθιερωθεί ετησίως την 18η Νοεμβρίου, είναι να τονίσει τη σημασία της υπεύθυνης χρήσης αντιβιοτικών, θέτοντας τέλος στην περιττή χρήση, ενθαρρύνοντας το κοινό να ακολουθεί τις οδηγίες των γιατρών σχετικά με την ορθή λήψη και προάγοντας την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη μείζονα απειλή που συνιστά για τη δημόσια υγεία η αντοχή στα αντιβιοτικά ως αποτέλεσμα της κατάχρησης.

Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένου ότι η κατανάλωσή τους στην Ελλάδα είναι σταθερά υψηλή, ας υπενθυμίσουμε ότι τα αντιβιοτικά ούτε ενδείκνυνται, ούτε και έχουν θεραπευτική επίδραση, σε λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς όπως το κοινό κρυολόγημα που μπορεί να προκαλεί ρινική καταρροή και βήχα, τη γρίπη ή τις περισσότερες περιπτώσεις πονόλαιμου (εκτός εάν πρόκειται για λοίμωξη από στρεπτόκοκκο).

Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά ακριβώς μόνον ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις όπως αυτήν που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος, ενδεικτικά ο κοκκύτης ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Καθ’ ύλην αρμόδιος είναι ο γιατρός μας και μόνον, ο οποίος και θα αποφασίσει εάν κρίνεται απαραίτητη η λήψη αντιβιοτικού σχήματος, ποιου και σε ποια δοσολογία, την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουμε.

Η λήψη αντιβιοτικών όταν δεν είναι απαραίτητο, όχι μόνο δεν θα βοηθήσει, αλλά μπορεί να προκαλέσει και παρενέργειες ή αλλεργικές αντιδράσεις, στις οποίες συγκαταλέγονται δερματικά εξανθήματα, διάρροια, ναυτία ή μυκητιακές λοιμώξεις.

Η κακή ή εσφαλμένη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να αυξήσει την αντοχή των βακτηρίων σε μελλοντικές θεραπείες. Αυτό συνιστά κίνδυνο για την υγεία όχι μόνο του ατόμου που έκανε ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών αλλά και οποιουδήποτε άλλου που ενδέχεται να προσβληθεί αργότερα από τα ανθεκτικά βακτήρια.

 

Διαβάστε επίσης

Αντιβιοτικά: Πότε γίνονται επικίνδυνα για την υγεία

Αντιβιοτικά: Οι τρεις κατηγορίες ανθρώπων που τα παίρνουν συχνότερα

Αντιβιοτικά: Αναστατώνουν το έντερο και την άμυνα – Τρεις λύσεις