homescreen

Κορωνοϊός- Θεσσαλονίκη: Ζητούνται γιατροί, ΜΕΘ και εκκλήσεις για αυστηρή τήρηση των μέτρων

Κορωνοϊός- Θεσσαλονίκη: Ζητούνται γιατροί, ΜΕΘ και εκκλήσεις για αυστηρή τήρηση των μέτρων


ygeiamou.gr team

Όλες οι εφεδρείες στη μάχη για να ανακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού - Τι θα γίνει με τα δημοτκά σχολεία - Διακομιδές ασθενών covid με C-130 - Αλλες 50 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας - Στα 777 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη σήμερα

Νέο πακέτο μέτρων, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη έχουν εισηγηθεί οι λοιμωξιολόγοι και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, αν όχι ωρών, στην προσπάθεια να ανακοπεί η εφιαλτική διασπορά του κορωνοϊού στο νομό. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η δήλωση του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου (σ.σ. που ζει στη Θεσσαλονίκη) ότι στη Θεσσαλονίκη «οι εικόνες δεν απέχουν  πολύ από εκείνες στα νοσοκομεία στην Ιταλία».

Ειδικότερα, μιλώντας στον Σκάι, ο κ.Εξαδάκτυλος είπε: «Η κατάσταση είναι κρισιμότατη. Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη να μη μετακινούνται παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο. Να μη βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος. Κάνω επίσης έκκληση στους συναδέλφους γιατρούς που μπορούν να βοηθήσουν, να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, γιατί υπάρχει ανάγκη για γιατρούς στα νοσοκομεία μας. Οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή εξαντλούνται και πρέπει όλοι να τους βοηθήσουμε. Ζητάμε γιατρούς από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Οι Θεσσαλονικείς γιατροί ανταποκρίνονται επαρκώς και διαρκώς, αλλά δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε. Δεν απέχουμε πολύ από τις εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία στην Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας».   Σημειώνεται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης είχε απευθύνει έκκληση για βοήθεια στους νοσοκομειακούς γιατρούς στους ιδιώτες συναδέλφους τους.

Απελπιστική, είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συνάδελφοί της στη Θεσσαλονίκη, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Παρά το lockdown, που στη Θεσσαλονίκη είχε επιβληθεί νωρίτερα από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα, και σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή, ξεπερνώντας μια ακόμη φορά και την Αττική και έφτασαν τα 777, την ώρα που οι επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου υπολογίζουν ότι ο δείκτης θετικότητας είναι πλέον στο 32% 3 στα δέκα τεστ είναι θετικά, όταν πριν από περίπου έναν μήνα, ο ίδιος δείκτης για όλη την Ελλάδα ήταν στο 4,4%.

Η εκρηκτική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη έχει άμεσο αποτύπωμα στο σύστημα υγείας που επιστρατεύει διαρκώς εφεδρείες προκειμένου να ανταπεξέλθει στην τεράστια πίεση. Ηδη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που μετέβη το πρωί στη Θεσσαλονίκη και μετείχε σε σύσκεψη με στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών έκανε γνωστό ότι πλέον ενεργοποιούνται άλλες πενήντα κλίνες εντατικών (ήδη χθες είχαν ανακοινωθεί ακόμη τόσες), αλλά και αεροδιακομιδές με C-130 ασθενών covid-19 από απομακρυσμένες περιοχές προς την Αθήνα.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Α’ ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Φλώρο και, εφόσον χρειαστεί, θα διατεθεί ένα C-130 το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών σε απομακρυσμένες Υγειονομικές Περιφέρειες, πάντα με την έγκριση των ιατρών και την τήρηση των όρων για την ασφάλεια των ασθενών», είπε ο κ. Κικίλιας.

«Λόγω των τεράστιων αναγκών των συμπολιτών μας στη Βόρεια Ελλάδα και της τεράστιας πίεσης που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας, δίνουμε επιπλέον 50 κλίνες ΜΕΘ», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος ευχαρίστησε το υγειονομικό προσωπικό της πόλης για την προσπάθεια που κάνει.

Οι επιπλέον 50 κλίνες, που έρχονται να προστεθούν στις άλλες 50 που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός, θα δημιουργηθούν από σήμερα και μέχρι την Κυριακή και θα κατανεμηθούν ως εξής:

6 στο ΑΧΕΠΑ
7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης,
5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης,
5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών,
15 στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης,
6 στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών
6 στο «Γ. Γεννηματάς».

Ήδη, το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» έχει μετατραπεί σε αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με covid, ενώ κατά πληροφορίες αναμένεται η επίταξη και μονάδας του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Στη μάχη όμως, μπαίνουν και τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα με το Διαβαλκανικό Κέντρο να διαθέτει στην αυριανή εφημερία του Ιπποκρατείου πενήντα απλές κλίνες. Παράλληλα, θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα διακομιδής ασθενών και σε νοσοκομεία όμορων υγειονομικών περιφερειών, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των κλινών. Ενδεικτικό της ασφυκτικής κατάστασης στις μονάδες του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη είναι ότι χθες Τρίτη, στη διάρκεια της εφημερίας του ΑΧΕΠΑ διασωληνώθηκαν 25 ασθενείς και έγιναν 86 εισαγωγές ασθενών covid-19.

Σ’ αυτό το ζοφερό σκηνικό, οι λοιμωξιολόγοι έχουν εισηγηθεί εδικά μέτρα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, πέρα από την απαγόρευση της κυκλοφορίας που ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και αφορά όλη την Ελλάδα με έναρξη ισχύος από την Παρασκευή. Για τη Θεσσαλονίκη, στο τραπέζι είναι και το άμεσο κλείσιμο των δημοτικών σχολείων: Ήδη, πάντως, λόγω κρουσμάτων, μεγάλος αριθμός δημοτικών είναι ήδη κλειστά σε ολόκληρο τον νομό.Απόρρητο Απόρρητο