Πανελλαδική απεργία και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει για την Πέμπτη 14 Μαρτίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) διαμαρτυρόμενη για τη μη ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, διεκδικώντας παράλληλα την απρόσκοπτη χορήγηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Συγκεκριμένα η ΠΟΕΔΗΝ στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης της έχει προγραμματίσει την Πέμπτη στις 09:30 το πρωί συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη και εν συνεχεία θα πραγματοποιήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας συνάντηση με την Έφη Αχτσιόγλου.

Οι υγειονομικοί καταγγέλλουν κατάρρευση των νοσοκομείων λόγω ελλείψεων προσωπικού και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι μοιράζει μοιράζει επιδόματα και ότι εγκαθιδρύει πελατειακό κράτος για ψηφοθηρικούς λόγους ενώ δεν εντάσσει στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα εργαζόμενους που ασκούν το ίδιο επάγγελμα, ανήκουν στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ) και είναι συνταγματική τους υποχρέωση να το πράξουν στα πλαίσια της ίδια μεταχείρισης. Παράλληλα, λένε ότι η κυβέρνηση αρνείται να ρυθμίσει οριστικά την απρόσκοπτη χορήγηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας χωρίς ημερομηνία λήξης, πετώντας το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση.

«Με νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή στο άρθρο 87 μετατάσσουν στους Δήμους από τα Νοσοκομεία 526 τραυματιοφορείς (στους 2.300 συνολικά) που ήταν πρώην σχολικοί φύλακες. Αφού ήταν απαραίτητοι στους Δήμους γιατί το κάνουν τώρα προεκλογικά; Γιατί το ανακάλυψαν μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης; Γιατί δεν φρόντισαν να προκηρύξουν αντίστοιχο αριθμό τραυματιοφορέων στα Νοσοκομεία;», διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ.

Και στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης διεκδικεί:

  • Ένταξη στα ΒΑΕ
  • Απρόσκοπτη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Διπλασιασμός – επέκταση και σε άλλα επαγγέλματα
  • Αύξηση στους μισθούς
  • Χορήγησης δώρων εορτών και επιδόματος άδειας (αναδρομικά και στους μισθούς)
  • Χορήγηση τις διαφοράς του επιδόματος ευθύνης των τμημάτων ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, 4.000 κατ’ έτος
  • Επαρκής Χρηματοδότηση ώστε σε μια τριετία οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας να συγκλίνουν με το μέσο όρο της Ευρώπης
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ψίχουλα οι μισθοί των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων

Τέλος η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι, το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε κατευθυντήριες εντολές στους Υπουργούς να συντάξουν τους προϋπολογισμούς 2020 – 2023 λαμβάνοντας υπ όψιν τα συμφωνηθέντα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με τους δανειστές, γεγονός που σημαίνει ότι έως το 2023 η χρηματοδότηση του ΕΣΥ και οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού θα είναι ίδιες με το έτος 2019.

«Πως θα αυξηθεί το προσωπικό; Πως θα συγκλίνουν οι δημόσιες δαπάνες υγείας από 5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7,5% του ΑΕΠ)», διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ δίνοντας στοιχεία για τις μηνιαίες απολαβές (καθαρά ποσά) των εργαζομένων στο ΕΣΥ: για παράδειγμα, για ΥΕ Βοηθητικό Υγειονομικό Προσωπικό – Τραυματιοφορείς ο μισθός νεοδιόριστου είναι 595,17 ευρώ, ενώ με 16 χρόνια υπηρεσίας 835,12 ευρώ. Για ΥΕ Επαγγέλματα Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ο μισθός νεοδιόριστου είναι 499,17 ευρώ και με 16 χρόνια υπηρεσίας 746,46 ευρώ, ενώ σε καλύτερη μοίρα είναι οι νοσηλευτές ΤΕ όπου ο νεοδιόριστος λαμβάνει 732,85 ευρώ και με 16 έτη υπηρεσίας 1.087,52 ευρώ.