homescreen

Εμβόλιο Pfizer: Δείτε βίντεο από την παρασκευή… έως την αποθήκευση στους -70°C!

Εμβόλιο Pfizer: Δείτε βίντεο από την παρασκευή… έως την αποθήκευση στους -70°C!


ygeiamou.gr team

Κατά μέσο θα γίνονται ημερησίως 20 αεροπορικές αποστολές - Μέσα σε εβδομάδες θα λάβει την έγκριση το εμβόλιο, δηλώνει ο «Τσιόδρας των ΗΠΑ» Άντονι Φάουτσι

Την ένεση της… ελπίδας ετοιμάζονται να κάνουν ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer και η γερμανική εταιρεία Biontech αναμένοντας την έγκριση του εμβολίου του κατά της νόσου Covid- 19 από την υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για την διανομή του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες επιμένουν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί εκτός από την αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου.

Πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούν να επαίρονται ότι είναι η πρώτη χώρα που ξεκινά μία από τις πιο φιλόδοξες επιχειρήσεις εμβολίων στην ιστορία: διανομή και χορήγηση έως 600 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου Covid-19 σε λίγους μόνο μήνες.

Οι μαζικές εκστρατείες εμβολίων δεν είναι κάτι καινούργιο – για παράδειγμα, διεξάγονται εδώ και δεκαετίες για την καταπολέμηση της ιλαράς και της γρίπης.

Αλλά η εξάλειψη του νέου κορωνοϊού που μαστίζει τον πλανήτη, είναι μια σαφώς νέα πρόκληση κυρίως λόγω τριών παραγόντων: το σύντομο χρονικό διάστημα για τον εμβολιασμό ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων, το γεγονός ότι τα περισσότερα εμβόλια θα απαιτήσουν δύο δόσεις και την πολύ χαμηλή θερμοκρασία στην οποία πρέπει να είναι αποθηκευμένα το εμβόλιο.

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τις Pfizer και BioNTech, θα πρέπει να αποθηκευτεί στους -70 βαθμούς Κελσίου ενώ το εμβόλιο γρίπης μπορεί να διατηρηθεί σε κανονικό ψυγείο.

Πώς θα γίνει η διανομή του στο εξωτερικό

Τα εμβόλια της Pfizer που διανέμονται στις ΗΠΑ θα προέρχονται από το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής που βρίσκεται στο Kalamazoo του Μίσιγκαν. Η αποστολή τους θα περιλαμβάνει τεράστια εμπορευματοκιβώτια, φορτηγά και αεροπλάνα.

Τα θερμομονωμένα κοντέινερς μεταφοράς θα είναι γεμάτα με ξηρό πάγο και θα μεταφέρουν 975 φιαλίδια του εμβολίου που το καθένα περιέχει πέντε δόσεις, για συνολικά 4.875 δόσεις.

Καθημερινά, έξι φορτηγά θα μεταφέρουν τις δόσεις του εμβολίου μέσω ιδιωτικών αερομεταφορέων όπως η FedEx, η UPS ή η DHL, οι οποίοι θα παραδίδουν τα εμβόλια σε πολιτείες των ΗΠΑ σε μία έως δύο ημέρες και σε ολόκληρο τον κόσμο σε τρεις, δήλωσε η Pfizer στο Γαλλικό Πρακτορείο .

Η εταιρεία υπολογίζει ότι, κατά μέσο όρο, θα γίνονται ημερησίως 20 αεροπορικές αποστολές παγκοσμίως.

Η FedEx θα πρέπει να λάβει ειδική άδεια από τις αρχές Πολιτικής Αεροπορίας για τη μεταφορά τόσο του ξηρού πάγου, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για το πλήρωμα σε περίπτωση που από λάθος αεριοποιηθεί – δήλωσε η εταιρεία Pfizer στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όταν τα κουτιά φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, μπορούν να ανοίξουν μόνο για λίγο, και μόνο δύο φορές την ημέρα.

«Για τις ανάγκες μεγάλης κλινικής εμβολιασμού, είναι αρκετό», δήλωσε η Τζούλι Σουάν, ειδική σε θέματα πανδημίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Την ώρα που τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στο νέο εμβόλιο των Pfizer και Biontech, έρχονται στο φως οι πρώτες παρενέργειες από το εμβόλιο. Εθελοντές μιλούν για την εμπειρία τους αφότου δέχτηκαν να κάνουν το εμβόλιο των Pfizer και Biontech.

Ορισμένοι μίλησαν για… βαρύ hangover, όπως ο έντονος πονοκέφαλος, ο πυρετός και οι πόνοι στους μύες.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», μία 45χρονη εθελόντρια είπε ότι η πρώτη δόση της προκάλεσε παρενέργειες, ίδιες με αυτές του εμβολίου της γρίπης, που εντάθηκαν μετά την δεύτερη δόση.

Ένας άλλος εθελοντής, ο 44χρονος Γκλεν Ντισίλντς, είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer του προκάλεσε ένα αίσθημα σαν «βαρύ hangover» αλλά γρήγορα τα συμπτώματα υποχώρησαν.

Πάνω από 43.500 άνθρωποι σε έξι χώρες συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές της φάσης 3 για το εμβόλιο της Pfizer, ενώ αναμένονται και νεότερα από δεύτερη ομάδα εθελοντών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το εμβόλιο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις, ενώ οι εθελοντές δεν γνωρίζουν αν έλαβαν εικονικό εμβόλιο ή όχι.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο πρέπει να αποθηκεύεται στους -70C κάτι το οποίο καθιστά απαγορευτική την ύπαρξή του σε φαρμακεία. Η μεταφορά του θα γίνεται με ειδικά φορτηγά ψυγεία και σε ειδικά βαλιτσάκια τα οποία θα είναι γεμάτα με ξηρό πάγο έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η αποτελεσματικότητά τους .

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «The Τimes», που επικαλείται τον «Τσιόδρα των ΗΠΑ», Άντονι Φάουτσι, το εμβόλιο του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer και της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Βiontech, θα λάβει μέσα σε εβδομάδες έγκριση από την υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έτσι ώστε να ξεκινήσει η προώθηση και διανομή του ανά τον κόσμο.Απόρρητο Απόρρητο