Δεν είναι κάτι που απαντάται συχνά, ένα 12χρονο αγόρι να παίρνει μέρος σε κάτι που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά ο -ούτε καν έφηβος – Aμπχινάβ, το έκανε. Πρόκειται για τον νεότερο εθελοντή των δοκιμών εμβολίου κατά της COVID19, ο οποίος βρίσκεται στις υπηρεσίες της φαρμακευτικής Pfizer. Οι κλινικές μελέτες στο σώμα του παιδιού πραγματοποιούνται στο Παιδικό Νοσοκομείο του Σινσινάτι στο Οχάιο με την ευχή «να πάνε όλα καλά»…

Μπαμπάς και γιος… στο ίδιο έργο εθελοντές

Τόσο ο Aμπχινάβ όσο και ο πατέρας του, Σαράτ, που επίσης έλαβε εθελοντικά το εμβόλιο, δηλώνουν πως πιστεύουν ότι η συμμετοχή στις δοκιμές του εμβολίου ήταν το σωστό, αυτό που έπρεπε να κάνουν. Οι κλινικές δοκιμές άρχισαν να δέχονται εθελοντές… 12 ετών μόλις την περασμένη εβδομάδα, με την ελπίδα να διαπιστωθεί πώς παρενέργειες – όπως εξογκώματα, ερυθρότητα, πόνος στο σημείο της ένεσης, πόνοι ή πυρετοί – από ένα πιθανό εμβόλιο μπορεί να επηρεάσουν τα παιδιά. «Τώρα σταματάμε τη χορήγηση και παρακολουθούμε τις αντιδράσεις στο εμβόλιο», δήλωσε ο Δρ Ρόμπερτ Φρενκ , υπεύθυνος των δοκιμών, στο CNN. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε προγραμματισμένη παύση για να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι όσο πιο ασφαλή μπορούν να είναι».

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Για τον Aμπχινάβ, η πιθανότητα ενός αποτελεσματικού εμβολίου σημαίνει μια ευκαιρία για να επανέλθουν τα πράγματα στο φυσιολογικό. Ο Aμπχινάβ, του οποίου οι γονείς ζήτησαν να μην αποκαλυφθεί το επώνυμό του για λόγους απορρήτου, λέει- μέσα στην παιδική του αθωότητα- πως θα ήθελε μόνον να μπορέσουν οι παππούδες του από την Ινδία να τον επισκεφθούν στις ΗΠΑ. Και ακόμη πως ελπίζει ότι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα άλλαζε και την κατάσταση στο σχολείο του. «Νομίζω ότι όλοι στο σχολείο μου θα ήθελαν να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Πιστεύω πραγματικά ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να αποτρέψει την εξάπλωση της λοίμωξης». Στο σχολείο του Aμπχινάβ τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά στην τάξη αλλά τα θρανία απέχουν πολύ μεταξύ τους και διαχωρίζονται με Plexiglas. «Φοράμε μάσκες όλη την ημέρα», δήλωσε. «Είναι περίεργο – γιατί αν κάποιος μιλάει από την άλλη άκρη της τάξης, δεν μπορείς να τον ακούσεις…».

Ο 12χρονος δεν γνωρίζει εάν έλαβε το πραγματικό εμβόλιο ή placebo (εικονικό φάρμακο). Αυτός και ο πατέρας του βρίσκονται στην τρίτη και τελευταία φάση των δοκιμών και οι μισοί από τους συμμετέχοντες παίρνουν ένα placebo αντί για το πραγματικό εμβόλιο. Τόσο ο πατέρας όσο και ο γιος υποβλήθηκαν σε πολλές εξετάσεις πριν τους επιτραπεί να συμμετάσχουν, ανέφερε το WCPO ΤV, αλλά ο Aμπχινάβ δε μοιάζει να νοιάζεται γι αυτό, αν στο τέλος της ημέρας μπορεί η κίνησή του να βοηθήσει, όπως λέει, άλλους ανθρώπους. «Νομίζω ότι είναι πολύ ωραίο να συμμετέχω σε αυτήν την ερευνητική μελέτη. Και να ξέρετε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί ένα εμβόλιο για τον COVID-19. Αυτή η συμμετοχή μου μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις αντιδράσεις στο εμβόλιο. Θα μπορούσε να βοηθήσει πολλά άτομα»…

12xronos-2

Ο Σαράτ, που είναι γιατρός, υπέβαλε αίτηση εθελοντικής συμμετοχής στις δοκιμές νωρίτερα φέτος. Όχι μόνο ένιωθε ότι ήταν ασφαλές για τον Aμπχινάβ να υποβάλει και αυτός αίτηση για εμβόλιο, αλλά πίστευε ότι αυτό θα βοηθούσε ώστε να μείνει ο γιος του ασφαλής. Εξακολουθεί να το πιστεύει ακόμη και υπό το φως επιπλοκών σε μια άλλη δοκιμή αντίστοιχου εμβολίου για τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, η οποία έπρεπε να σταματήσει τις δοκιμές της αφότου ένας Βρετανός εθελοντής ανέπτυξε νευρολογικά συμπτώματα ενώ ένας άλλος έφυγε από τη ζωή: «Γνωρίζω τις παρενέργειες που αναφέρθηκαν στο εμβόλιο AstraZeneca», είπε στο CNN. «Αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα συμβεί και με τις δοκιμές του εμβολίου της Pfizer, τις οποίες έχουν δοκιμάσει χιλιάδες ενήλικες». Μπορεί και όχι, κι αυτό άλλωστε εύχονται όλοι, αλλά ποιος μπορεί να μιλήσει με σιγουριά, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για μικρά παιδιά;

Ο λόγος

Ο Δρ Φρενκ είπε ότι, για τους γονείς που μπορεί να ανησυχούν για την συμμετοχή των παιδιών τους στη δοκιμή, πρέπει να λάβουν υπόψη ότι περισσότεροι από 30.000 ενήλικες συμμετέχουν στη μελέτη κι ότι υπάρχουν «δεδομένα ασφαλείας για όλους αυτούς τους ανθρώπους». Κι αυτός, είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο θα επιτραπεί στα παιδιά να συμμετάσχουν στη μελέτη, εξήγησε.

«Νομίζω ότι το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμούνται οι άνθρωποι είναι ότι ενώ οι έφηβοι δεν αρρωσταίνουν όσο οι ηλικιωμένοι, αυτό δεν σημαίνει ότι μερικά παιδιά δεν αρρωσταίνουν και μερικά παιδιά δεν πεθαίνουν”, πρόσθεσε. Για τον περιορισμό του ιού για όλους, ο εμβολιασμός των παιδιών θα παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με εκείνον των ενηλίκων. «Έχουμε 120 παιδιά στις ΗΠΑ που έχουν πεθάνει από το COVID 19 μέχρι τώρα», πρόσθεσε.

12xronos-3

Κάτι άλλο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το εμβόλιο της Pfizer δεν θα περιλαμβάνει τον ενεργό ιό. Αντ ‘αυτού, η εταιρεία πήρε ένα βασικό στοιχείο /εύρημα από μια έρευνα για τον καρκίνο και το εμβόλιο χρησιμοποιεί ένα κομμάτι γενετικού υλικού που ονομάζεται mRNA για την καταπολέμηση του ιού. «Είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί για μια μολυσματική ασθένεια», δήλωσε ο Δρ Φρενκ. «Από όσα αποτελέσματα έχουμε δει μέχρι στιγμής, οι παρενέργειες του εμβολίου ήταν ήπιες. Μερικοί άνθρωποι έχουν λίγους πόνους αλλά αυτό μπορεί να το προκαλεί το ίδιο το σώμα που χτίζει την ανοσολογική του αντίδραση. Και σε εφήβους 16 ετών και άνω που έλαβαν το εμβόλιο μέχρι στιγμής, υπήρχαν παρόμοια αποτελέσματα. Ένα παιδί εμφάνισε χαμηλό πυρετό , έλαβε μια δόση ιβουπροφαίνης και ένιωσε καλά», δήλωσε ο Δρ Φρενκ.

Ο αντίλογος

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί που ανησυχούν και αντιτίθενται στο να λαμβάνουν μέρος σε κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο μικρά παιδιά. Η USA Today αναφέρει ότι η Pfizer είναι η πρώτη και μοναδική από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες που συμπεριέλαβε μικρότερα παιδιά στη μελέτη της. Μάλιστα, ο Δρ Κόντι Μέισνερ, ειδικός παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών στο Νοσοκομείο Παίδων Tufts σε δημόσια συνεδρίαση μιας συμβουλευτικής επιτροπής προς την FDA (Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) στις 22 Οκτωβρίου, αναρωτήθηκε μήπως είναι πολύ νωρίς για να γίνονται δοκιμές σε παιδιά. «Αν ήμουν μέλος της FDA, θα ήθελα σίγουρα να είμαι πολύ πεπεισμένος για την ασφάλεια ενός εμβολίου προτού εγκρίνω τη χρήση του σε παιδιά», είπε. «Το μοτίβο της νόσου είναι πολύ διαφορετικό στα παιδιά, και το να τα βάζω στην ίδια κατηγορία με ενήλικες μου προκαλεί, το λιγότερο, ανησυχία» .

Όπως υποστηρίζει άλλωστε πληθώρα γιατρών και ερευνητών ένα νέο φάρμακο ή η θεραπεία που χρησιμοποιείται σε μια δοκιμή μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο οι τρέχουσες επιλογές θεραπείας ή μπορεί να μην λειτουργήσει καθόλου. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος πιθανών παρενεργειών, οι οποίες μπορεί να είναι ή να μην είναι γνωστές κατά τη στιγμή της δοκιμής. Η συμμετοχή σε δοκιμή μπορεί επίσης να απαιτήσει από το παιδί να συμμορφωθεί με πιο απαιτητικές ή περίπλοκες απαιτήσεις θεραπείας.

12xronos-4

Από την άλλη η Δρ. Μπάρμπαρα Παχούντ, διευθύντρια της έρευνας στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών στο Νοσοκομείο Παιδιών Mercy στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι, προειδοποίησε ότι «Χωρίς έρευνα για το πώς ένα εμβόλιο επηρεάζει τα παιδιά, θα μπορούσαμε να εκθέσουμε τον πιο ευάλωτο πληθυσμό μας σε κίνδυνο. Μόλις εγκριθεί ένα εμβόλιο, ορισμένοι γονείς μπορεί να προσπαθήσουν να το δώσουν στα παιδιά τους ακόμη και χωρίς κρατική έγκριση χορήγησης. Αν δεν υπάρξει πρώρα κάποια επιστημονική έρευνα δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε εάν θα είναι ασφαλές».

Όσο για τον Aμπχινάβ, ο Σαράτ είπε στο WCPO TV ότι είναι ευτυχής που ο γιος του συμφώνησε να συμμετάσχει στις δοκιμές για το εμβόλιο. «Είναι πολύ ευχάριστο που συμφώνησε να συμμετάσχει στη μελέτη, γιατί αυτό ωφελεί όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και την κοινότητα στο σύνολό της», είπε ο μπαμπάς. που προφανώς «ώθησε» τον γιό του να συμμετάσχει, δίνοντας ο ίδιος το παράδειγμα με τη δική του συμμετάσχει. Και το ότι λέει πως ο Αμπχινάβ «συμφώνησε» να συμμετάσχει αυτό ακριβώς δείχνει: Πως η συμμετοχή του παιδιού ήταν μια επιλογή του πατέρα του και όχι δική του, αφού, προφανώς, στην ηλικία του, δεν είναι ακόμη σε θέση μόνο του να λάβει με πλήρη συνείδηση μια τόσο σημαντική απόφαση για τον εαυτό του.