Την οργή των γιατρών έχει προκαλέσει η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που μετατρέπει τα φαρμακεία σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Την ώρα που οι φαρμακοποιοί πανηγυρίζουν χαρακτηρίζοντας ιστορική την αναβάθμιση του ρόλου τους, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας διαμηνύοντας «Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς».

Με ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση του, για την τροπολογία υποστηρίζοντας ότι κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, χθες στη Βουλή, και η οποία δίνει τη δυνατότητα, στα φαρμακεία, να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ζητά από το Υπουργείο Υγείας, να την αποσύρει άμεσα.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για τροπολογία που θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία, καθώς καμία ιατρική πράξη, δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς και σε ακατάλληλους χώρους.

«Θυμίζουμε για ακόμη μία φορά, ότι ο φαρμακοποιός, δεν είναι ο θεράπων γιατρός και δε μπορεί ούτε να εκτελέσει ιατρικές πράξεις, ούτε να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων σκευασμάτων, καθώς δε μπορεί να αξιολογήσει τις κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι ευθύνη αποκλειστικά του ιατρού που έχει την απαραίτητη εκπαίδευση, να πάρει το ιστορικό του ασθενή και να αξιολογήσει εάν πρέπει να γίνει μία ιατρική πράξη, όπως π.χ. ο εμβολιασμός, ή εάν υπάρχουν αντενδείξεις, καθώς και να αντιμετωπίσει τυχόν παρενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο, την υγεία του ασθενή. Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι «η  χώρα μας πληρώνει ήδη ακριβά, τέτοιες παράνομες και αντιεπιστημονικές πρακτικές που έχουν οδηγήσει στην κατάχρηση αντιβιοτικών και στα υψηλά επίπεδα ανθεκτικών μικροβίων που σκοτώνουν εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο. Οι πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πρέπει να εκτελούνται μόνο σε χώρους που έχουν άδεια από τους Ιατρικούς Συλλόγους».