Στο «κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται η Αττική όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τα επόμενα βήματα όσον αφορά τη λήψη περιοριστικών μέτρων.

Με το βλέμμα στραμμένο στις απογευματινές ανακοινώσεις όπου αναμένεται να παρουσιαστεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας με τα τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, στο τραπέζι παραμένει σε πρώτη φάση η «μάσκα παντού».

Νέες ανακοινώσεις μέτρων, πάντως, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα δεν αναμένονται με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να είναι κατηγορηματικά αρνητικός για μια τέτοια εξέλιξη.

Αντίθετα είπε ότι «μπορεί να εξεταστεί η διεύρυνση του ωραρίου καταστημάτων μέχρι τη 1π.μ.».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγεία Βασίλη Κικίλια η υποχρεωτική μάσκα παντού παραμένει ως πρόταση ενώ, όπως είπε στον ΑΝΤ1, σε κάθε περίπτωση, το τοπικό lockdown στην Αττική συνιστά ύστατη λύση, ενώ η κυβέρνηση δεν προκρίνει ένα οριζόντιο lockdown απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα.

Οι αριθμοί που ανησυχούν

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού πανελλαδικά έχει φτάσει τα 21.381, με τα 2.906 να έχουν επιβεβαιωθεί μέσα στον Οκτώβριο. Περίπου τα μισά από αυτά έχουν εντοπιστεί στην Αττική – ειδικότερα στο λεκανοπέδιο έχουν εντοπιστεί από την 1η του μήνα 1.492 νέες μολύνσεις με κορωνοϊό.

Κατά το ίδιο, βραχύ, διάστημα των οκτώ πρώτων ημερών του τρέχοντος μήνα έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι ανθρώπων που έδιναν τη μάχη τους με τη λοίμωξη covid-19 και τις επιπλοκές της στις ΜΕΘ.

Χθες στην τελευταία καταγραφή ο αριθμός των διασωληνωμένων «έκλεισε» στους 92, αλλά με δεδομένο ότι πρόκειται για μια δυναμική, εξελισσόμενη διαδικασία, είναι αναμενόμενο πως οι ασθενείς που χρειάζονται αναπνευστική μηχανική υποστήριξη θα αυξάνονται. Όπως φαίνεται είναι θέμα λίγων ωρών να καταρριφθεί το αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων που κατέχει η 5η Απριλίου 2020 με 93 ασθενείς, στις ΜΕΘ.

Επίσης, σύμφωνα με τα χθεσινά διαθέσιμα στοιχεία, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία αναφοράς, κλινικές και ΜΕΘ covid-19, ανέρχονται σε 705. Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 75 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, με το 70% αυτών να γίνονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.

Πρεμιέρα για τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας

Εντωμεταξύ σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί και ο χάρτης υγειονομικής ασφαλείας τον οποίο ανακοίνωσε την Τρίτη ο Νίκος Χαρδαλίας.

Ο χάρτης θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Επίπεδο 1 ετοιμότητας,
επίπεδο 2 επιτήρησης,
επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης
επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου

Ο καθορισμός επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, πχ τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης όπως αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και της συσχέτισης των κρουσμάτων με των επαφών τους.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός περιφερειακής ενότητας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα εφόσον προκύψουν.