Στη μάχη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού ρίχνεται και η Κίνα, με 11 από τα 59 εμβόλια που αναπτύσσει να έχουν εισέλθει στη φάση των κλινικών δοκιμών.

Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, η Κίνα θα μπορεί να παράγει ετησίως 610 εκατομμύρια δόσεις αρκετών εμβολίων κατά της Covid-19. Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις από το 2021.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Γου Γουανμπίν, ανέφερε ότι «επί του παρόντος, το έργο έρευνας και ανάπτυξης των εμβολίων κατά της Covid-19 στην Κίνα κατέχει συνολικά εξέχουσα θέση». Μέχρι στιγμής, η ασφάλεια των εμβολίων διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται σε καλό επίπεδο και δεν υπήρχαν σοβαρές παρενέργειες.

Εκατοντάδες άνθρωποι έλαβαν πειραματικά ένα εμβόλιο

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι με θέσεις εργασίας που θεωρούνται βασικές σε λιμάνια, νοσοκομεία και άλλους τομείς υψηλού κινδύνου έχουν ήδη λάβει πειραματικά ένα εμβόλιο από τον Ιούλιο, ανέφεραν οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους οποίους αυτό το έκτακτο πρόγραμμα χορήγησης έχει επίσης την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Η ασφάλεια του εμβολίου που χορηγήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού έχει πιστοποιηθεί πλήρως, αλλά η δραστικότητά του δεν έχει πιστοποιηθεί πλήρως», σημείωσε ο Ζενγκ Ζονγκγουέι, της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, υποσχόμενος ότι το τελικό προϊόν θα είναι «προσβάσιμο» στο ευρύ κοινό.

Ποια είναι τα εμβόλια που βρίσκονται στο στάδιο δοκιμών

Δύο εμβόλια που παρασκευάζονται από την China National Biotec Group (CNBG), θυγατρική της Sinopharm, δοκιμάστηκαν σε περισσότερους από 35.000 ανθρώπους στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Γου Γιουανμπίν.

Άλλη μεγάλη κινεζική εταιρία παραγωγής εμβολίων, η Sinovac, προχώρησε σε δοκιμές στη νότια Αμερική και τη νοτιοανατολική Ασία.

Ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε από κοινού από την CanSino Biologics και τον κινεζικό στρατό αναμένεται επίσης να δοκιμαστεί στο εξωτερικό, αυτή τη φορά σε ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες που έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους, σύμφωνα με αυτούς τους αξιωματούχους.

Η Κίνα βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών δυτικών χωρών, με πρώτες τις ΗΠΑ, οι οποίες την κατηγορούν για πολύ αργή αντίδραση μετά την ανακάλυψη του νέου κορωνοϊού στην κινεζική πόλη Ουχάν (στην κεντρική Κίνα) τον Δεκέμβριο του 2019.

Η ανάπτυξη σε αυτήν τη χώρα ενός ή περισσοτέρων εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να της επιτρέψει να αποκαταστήσει την εικόνα της.

Ειδήσεις σήμερα:

Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής: Οι γονείς ή πληρώνουν τα τεστ κορωνοϊού ή συνωστίζονται

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Τα περίπτερα θα κλείνουν τα μεσάνυχτα – Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Χαρδαλιάς

Κορωνοϊος: Ιάπωνες ερευνητές ανέπτυξαν τεστ που προειδοποιεί για σοβαρά περιστατικά