Την ανάγκη προστασίας των χιλιάδων εργαζομένων στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος πρωτίστως αλλά και γενικώς του γηγενούς πληθυσμού της χώρας εξυπηρετεί το περιορισμένο ωράριο που ισχύει στο συγκεκριμένο πεδίο τις τελευταίες εβδομάδες, σε τουριστικές και μη περιοχές.

Οπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή συνέντευξη, το κλείσιμο των εστιατορίων, καφέ, μπαρ και λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος επιδημιολογικά φαίνεται ότι έχει λειτουργήσει, συγκρατώντας το «φορτίο» που κουβαλούν οι μικρές ομάδες επιδημικής έξαρσης (clusters) που εντοπίζονται και αποτρέποντας την απελευθέρωσή του σε ευρύτερες ομάδες πληθυσμού.

«Ακούω συχνά τελευταία να διατυπώνονται απορίες και θεωρίες για το πότε…κολλάει ο κορωνοϊός. Ειρωνείες ότι δήθεν ο ιός δεν κολλάει μετα τις 12 το βράδυ που κλείνουν τα καταστήματα. Ο ιός φυσικά κολλάει αλλά ο περιορισμός του ωραρίου των καταστημάτων που ισχύει, αποτρέπει τον περαιτέρω συγχρωτισμό εργαζομένων και θαμώνων και περιορίζει τις πιθανότητες μετάδοσης μεταξύ τους» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, το απόγευμα της Τρίτης κατά την καθιερωμένη συνέντευξη για την επιδημία, ερωτηθείς από το protothema.gr αν ο συγχρωτισμός εκτός καταστημάτων μετά τις 12 το βράδυ ευνοεί τη διασπορά του ιού.

«Επιδημιολογικά ειναι προτιμότερος ο συγχρωτισμός των μελών μιας παρέας ομάδας σε σχέση με τον συγχρωτισμό τους γενικότερα μέσα σε έναν χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος και μεταξύ τους και με άλλους, θαμώνες ή εργαζόμενους» εξήγησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Γκικας Μαγιορκίνης.

«Αυτά τα clusters μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές του ιού στον γενικό πληθυσμό. Στόχος μας είναι και ήταν να μειωθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι επαφές και ο συγχρωτισμός των θαμώνων με τους εργαζόμενους. Έχουμε υπόψη μας ότι συγκεκριμένες ομάδες θαμώνων είτε με συγκεκριμένα ηλικιακά χαρακτηριστικά είτε και με βάση την εθνικότητα, συνωστίζονταν και συγχρωτίζονταν σε διάφορα μέρη της χώρας μετά το κλείσιμο των χώρων διασκέδασης και εστίασης. Εμείς θέλουμε να περιορίσουμε την επαφή των clusters με άλλους και να μην επιτρέψουμε την ανεξέλεγκτη μετάδοση του κορωνοϊού. Κι αυτό φαίνεται ότι επιτεύχθηκε» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.