*Γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Στις 14 Σεπτεμβρίου χτυπά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία. Αγώνα δρόμου κάνει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να είναι έτοιμα όλα τα μέτρα, μικρότερα και μεγαλύτερα, για την νέα σχολική χρονιά. Την ίδια ώρα γονείς και εκπαιδευτικοί εκφράζουν την αγωνία τους για την εφαρμογή των μέτρων, κυρίως για τη σωστή χρήση μάσκας αλλά και για την τήρηση αποστάσεων.
Αγιασμός στο προαύλιο και ανά τάξη θα πραγματοποιηθεί εφέτος στα σχολεία, στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, ο καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο των σχολείων και στη συνέχεια ο ιερέας θα επισκεφθεί όλες τις αίθουσες της σχολικής μονάδας, όπου θα παρευρίσκονται οι υπόλοιποι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

«Ο καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 στον αύλειο χώρο των σχολείων, μετά από συνεννόηση του Διευθυντή με τους ιερείς του οικείου ναού, με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών και στη συνέχεια ο ιερέας θα επισκεφθεί όλες τις αίθουσες της σχολικής μονάδας, όπου θα παρευρίσκονται οι λοιποί μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί» αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Ν. Κεραμέως: Ασφαλής η χρήση μάσκας

Για το πρώτο κουδούνι την επόμενη Δευτέρα μίλησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στον ΑΝΤ1, τονίζοντας ότι έχει τεκμηριωθεί πλήρως από τους ειδικούς ότι η χρήση μάσκας στα σχολεία είναι απόλυτα ασφαλής και το πιο πολύτιμο για να θωρακίσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας. Η υπουργός Παιδείας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όλα τα αναλώσιμα (μάσκες, αντισηπτικά, κτλ) θα είναι εγκαίρως στα σχολεία, ενώ, απαντώντας  για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που εκπαιδευτικός βρεθεί θετικός στον ιό, ανέφερε πως θα γίνεται ιχνηλάτηση και θα υπάρχουν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.

Σ. Ζαχαράκη: Να διδαχθούν τα παιδιά τη χρήση μάσκας αυτές τις ημέρες 

«Θα υπογραφούν και θα σταλούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις και εγκύκλιοι, που αφορούν την λειτουργία του σχολείου και την θωράκιση των εκπαιδευτικών για την περίοδο που ξεκινά», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μία εβδομάδα προτού χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Η υφυπουργός Παιδείας κάλεσε όλους να εκμεταλλευθούν τις ημέρες μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους, ώστε τα παιδιά να διδαχθούν με τον καλύτερο τρόπο την χρήση της μάσκας και να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

Τόνισε, μιλώντας στον  ΑΝΤ1, ότι φέτος υπήρξε φροντίδα ώστε να υπάρχουν «πιο έγκαιρα από ποτέ οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, έγινε η πρόσληψη χιλιάδων καθηγητών ειδικής αγωγής, υπήρξε συνεργασία για τις μάσκες και τα αντισηπτικά, φυσικά και για τις καθαρίστριες στα σχολεία».

Σε ό,τι αφορά την ανεύρεση αιθουσών, η κ. Ζαχαράκη δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθούν χώροι για να στεγαστούν τμήματα και να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, όπως γνωρίζει άριστα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σε ειδικές οδηγίες που έχουν σταλεί για την διαδικασία της κατανάλωσης φαγητού από τα παιδιά μέσα στις σχολικές αίθουσες, ενώ διευκρίνισε ότι εγκαίρως έχει υπάρξει κρατική μέριμνα για την επάρκεια καθαριστριών σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Με 16 μέτρα ανοίγουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου

Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού.

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία Το ολοήμερο σχολείο θα λειτουργήσει κατά τη σχολική χρονιά 2020-21, έχοντας με διασφαλισμένες επιπλέον πιστώσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες.

Διαφορετικά διαλείμματα και προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων

Με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων, θα πραγματοποιούνται τα διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες και σε διαφορετικούς χώρους του εκάστοτε σχολείου. Η ειδική εθνική επιτροπή έχει δώσει οδηγίες για την προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων. Οι σχολικές γιορτές θα πραγματοποιούνται εντός κάθε σχολικού τμήματος.

Ειδήσεις σήμερα

Κοντά στο «φράγμα» των 300 οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 στα νοσοκομεία αναφοράς