Οκτώ ενστάσεις υποβάλλει με κείμενό της η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) σε ό,τι αφορά τον κλάδο ενόψει της συζήτησης αύριο, Τρίτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και της ψήφισης του νομοσχεδίου που αναφέρεται στον «Εκσυγχρονισμό και στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Ιδιωτικών Κλινικών» στην Ολομέλεια της Βουλής, εντός της εβδομάδας.

H ΠΕΙΚ ζητεί να καταργηθεί προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση περί δημιουργίας Μητρώου Κλινικών από τους Ιατρικούς Συλλόγους, εφόσον αυτό προβλέπεται και στο πολυνομοσχέδιο, ειδάλλως «κινδυνεύουμε να έχουμε 2 Μητρώα Κλινικών».

Ομοίως ζητεί να μην αναρτάται, όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο, σε εμφανές σημείο της ιδιωτικής κλινικής τιμοκατάλογος υπηρεσιών και προϊόντων, αλλά να υπάρχει υποχρέωση μόνο για ενημέρωση του ασθενή κατά την εισαγωγή για το προβλεπόμενο κόστος νοσηλείας αλλά και κατά την πορεία της νοσηλείας για κάθε νέο έξοδο που θα πρέπει να επιβαρυνθεί λόγω νέων ευρημάτων.

Καταθέτουν την αντίθεσή τους και για διατάξεις που αφορούν ειδικές λειτουργίες των μικτών κλινικών, όπως την ύπαρξη τουλάχιστον 5 κλινών νοσηλείας για την κλινική που διαθέτει ειδικότητα Γαστρεντερολογίας.

Διατυπώνουν την αντίθεσή τους για την υποχρέωση των κλινικών να συνάπτουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με τους εργαζόμενους ιατρούς και νοσηλευτές, αναφέροντας πως «αυτή η πρόβλεψη στερεί τη δυνατότητα εφαρμογής ευέλικτων μορφών εργασίας που συμβαδίζει με την παροχή ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών».

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 8 για τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικής Κλινικής, ζητεί η ΠΕΙΚ «να υπάρξει πρόβλεψη ότι οι Κλινικές που λειτουργούν νόμιμα έως τη δημοσίευση του παρόντος εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά». Επίσης, ζητεί να προστεθεί στην αλλαγή χρήσης των κλινών μεταξύ τμημάτων με απλή γνωστοποίηση προς την αρμόδια Περιφέρεια και η δημιουργία ή κατάργηση τμημάτων και η ανακατανομή τμημάτων.

Τέλος, σοβαρές ενστάσεις διατυπώνουν οι εκπρόσωποι των κλινικών σχετικά με το άρθρο που προβλέπει ότι οι δικαιούμενοι άδειας κλινικής πρέπει να έχουν μετοχές ονομαστικές στο σύνολο τους, καθώς και τη διάταξη που ορίζει ότι μη δικαιούμενοι άδειας είναι οι Κλινικές που οι Νόμιμοι Εκπρόσωποι τους αλλά και κάτοχοι άνω του 51% των μετοχών είναι αυτοί για τους οποίους υπάρχει τελεσίδικη πρωτόδικη καταδίκη για αδικήματα με ποινή άνω του έτους, πρωτόδικη καταδίκη για οποιοδήποτε κακούργημα αλλά και η άσκηση ποινικής δίωξης για πλημμέλημα και κακούργημα. Η ΠΕΙΚ ζητεί να υπάρχει τελεσίδικη καταδίκη για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα κατά της ζωής και για παράβαση του Νόμου περί Ναρκωτικών.