Όλη τη βεντάλια των κανόνων που θα διέπουν στο εξής τις εσωτερικές μετακινήσεις, ακτοπλοϊκές, θαλάσσιες και οδικές, αναμένεται να ανοίξει σήμερα το κυβερνητικό επιτελείο, έχοντας λάβει και επεξεργαστεί τις εισηγήσεις από την αρμόδια υγειονομική Επιτροπή.

Τα σχετικά «υγειονομικά πρωτόκολλα» θα τεθούν σε ισχύ τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος της καλοκαιρινής περιόδου και θα παρέχουν πλήρεις οδηγίες σε ταξιδιώτες και επαγγελματίες του χώρου, καθώς διακηρυγμένος στόχος αποτελεί η διεκδίκηση του μεγαλύτερου δυνατού μεριδίου παρά την μικρότερη -ίσως από ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια- παγκόσμια τουριστική πίτα, όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μάλιστα τον ορίζοντα αποκλιμάκωσης των περιορισμών, δηλώνοντας πως «θα είμαστε ανοιχτοί (για τον τουρισμό) από την 1η Ιουλίου με ένα πρωτόκολλο το οποίο θα είναι λογικό όχι μόνο για τους ανθρώπους που θα θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά και για την τουριστική μας βιομηχανία», με τις ενέργειες «αποκάστασης» της κανονικότητας να εκλαμβάνουν μορφή ντόμινο της τελευταίες ώρες.

Ξεκινώντας από αύριο, Σάββατο, το χορό της επιστροφής στον ομαλότητα ανοίγουν οι 515 οργανωμένες παραλίες που θα λειτουργήσουν, ωστόσο, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και τον φόβο των προστίμων να ελλοχεύει, για όσους από τους διαχειριστές τους δεν αγγίξουν την… τελειότητα.

Υπό αυτό το πρίσμα, «απευθύνω έκκληση στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των ανωτέρω επιχειρήσεων για πιστή εφαρμογή των κανόνων» ανέφερε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και προειδοποίησε ότι «τα μέτρα θα περιφρουρηθούν και θα ελεγχθούν με αυστηρότητα και τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης θα είναι εξίσου αυστηρές».

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Συγκεκριμένα:

· Στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ και η λειτουργίας της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες.
· Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα για το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης θα τριπλασιάζεται, δηλαδή η επιχείρηση θα κλείνει για 90 ημέρες.

Για το λόγο αυτό, «εάν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να ανοίξουν εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα στο σύνολό τους, ας μην βιαστούν και ας μη ρισκάρουν» επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, υπενθυμίζοντας στους ενδιαφερόμενους ότι:

· Η λειτουργία των οργανωμένων παραλιών ξεκινά στις 8 το πρωί του Σαββάτου.
· Ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ., ανά στρέμμα, και είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκόμενων.
· Όσον αφορά στην απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών, ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου των δύο ομπρελών.
· Σχετικά με τις ξαπλώστρες, επιτρέπονται μέχρι 2 ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
· Επιπλέον, δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες, πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον 1,5 μέτρο.
· Τα κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, θα λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο take away.
· Επίσης, απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
· Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο λειτουργίας του καταστήματος.
· Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν, ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζομένους.
· Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες- καρέκλες μετά από κάθε πελάτη, ενώ στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.
· Το προσωπικό υποχρεούται επίσης, να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
· Τέλος, απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Κυριακή στις εκκλησίες

Τις παραλίες διαδέχεται μεθαύριο, Κυριακή η τέλεση -σχεδόν δύο μήνες μετά τον αυτοπεριορισμό – όλων των «λειτουργιών και μυστηρίων, με την συμμετοχή πιστών για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες». Κοινή συνισταμένη, ωστόσο, δογμάτων και θρησκειών αποτελεί η πιστή τήρηση των κανόνων, οι οποίοι έχουν ως εξής για τους λατρευτικούς χώρους:

· Ο αριθμός πιστών που μπορεί να συμμετέχει καθορίζεται από την αναλογία 1 άτομο ανά 10 τ.μ., με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.
· Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τετραγωνικών, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι 50 πιστοί.
· Και στην περίπτωση των χώρων λατρείας, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι η υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού. Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναντήσεων.

Δευτέρα των μετακινήσεων

«Μεγάλη» Δευτέρα για την επαναφορά στην κανονικότητα χαρακτηρίζεται η Δευτέρα 18 Μάϊου, καθώς αίρονται για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες οι απαγορεύσεις των μετακινήσεων εκτός νομού για:

· Όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα
· Την Κρήτη και
· Εσχάτως και την Εύβοια

Αντίθετα, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Λευκάδα και η Ελαφόνησος θα δεχτούν επισκέπτες –«αν όλα πάνε καλά» σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στις 25 Μάϊου.

Την Δευτέρα, 18 Μάϊου επαναλειτουργούν επίσης:

· Τα σχολεία για τις μαθήτριες και τους μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου αλλά και του Γυμνασίου.
· τα ζωολογικά πάρκα
· οι βοτανικοί κήποι,
· οι αρχαιολογικοί χώροι,
· οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Συνωστισμός και πάλι για ένα ποτό – Νέα παρέμβαση της αστυνομίας – Δείτε φωτογραφίες

«Μυστήριο» για τους επιστήμονες η ανοσία στη χώρα μας – Κάτω από το 0,5% του πληθυσμού έχει νοσήσει

Πέθανε 89χρονος από κορωνοϊό – Στους 157 οι νεκροί στην Ελλάδα