Από τον Άλιμο και τη Γλυφάδα, μέχρι το Σούνιο, αλλά και όπου υπάρχουν οργανωμένες παραλίες οι υπεύθυνοι έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου μέχρι το Σάββατο 16 Μαΐου όπου, ύστερα από απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας οι 515 οργανωμένες παραλίες θα ανοίξουν για το κοινό.

Η απόφαση πάρθηκε αφού οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για υψηλές θερμοκρασίες, ενώ και τα επιδημιολογικά δεδομένα επέτρεψαν στην αρμόδια Επιτροπή Λοιμοξιολόγων να εισηγηθεί το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών στην Πολιτική Προστασία. Άλλωστε δεν θα ήταν δυνατόν χιλιάδες κόσμου να στιβαχτούν στις «ελεύθερες» παραλίες αφού ο κίνδυνος του κορωνοϊού ελλοχεύει σε κάθε σημείο και σε κάθε ανθρώπινη επαφή.

παραλια__6

 Η απόφαση λοιπόν πάρθηκε με σκοπό να υπάρξει διασπορά των λουόμενων ώστε να μην συγχρωτιστούν στις «ελεύθερες» παραλίες και υπάρξουν εικόνες ανάλογες με εκείνες που έχουμε δει σε παραλίες των Ηνωμένων Πολιτειών.

παραλια__1

Από την πρώτη στιγμή που αποφασίστηκε το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών μια εικόνα βλέπει κανείς. Μηχανήματα να ανανεώνουν και να ισιώνουν την άμμο. Εργάτες να τοποθετούν τις ομπρέλες σε σημεία με απόσταση η μια από την άλλη, αλλά και εργαζόμενοι των καταστημάτων που βρίσκονται στις οργανωμένες παραλίες να καθαρίζουν και να ετοιμάζουν τους χώρους τους. Άλλωστε 48 ώρες έχουν στη διάθεσή τους πριν οι πεινασμένες για θάλασσα ορδές των λουόμενων κατακλύσουν τις παραλίες.

παραλια__7

Το πλευρό των εργαζομένων και η τοπική αυτοδιοίκηση. Μάλιστα δήμαρχοι των νοτίων προαστίων της Αττικής που μίλησαν στο protothema.gr επισήμαναν ότι όλα είναι έτοιμα για να υποδεχτούν τον κόσμο που θα επισκεφθεί τις παραλίες των δήμων τους, τόσο τις ελεύθερες όσο και τις οργανωμένες, με γνώμονα πάντα την ατομική ασφάλεια και υγιεινή.

Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα εξής: «Ήδη στις παραλίες μας έρχεται κόσμος για περίπατο και για τις πρώτες βουτιές στην θάλασσα, Αυτό συμβαίνει εδώ και περίπου δεκαπέντε μέρες γιατι οι παραλίες μας είναι ελεύθερες, έχουν οργανωθεί όπως κάθε χρόνο και έχουμε γαλάζιες σημαίες με πεντακάθαρα νερά και αμμουδιές. Άρα όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες θα έρχονται όλο και περισσότεροι. Το γεγονός ότι οι παραλιές που είναι με τα μαγαζιά και οι πιο οργανωμένες ξεκινούν και εκείνες να ανοίγουν είναι πολύ θετικό γιατί έτσι θα διαχυθεί η πίεση αυτή και θα εκτονωθεί περισσότερο από τον κόσμο που θα επισκέπτεται τα νότια προάστια και είναι σωστή επιλογή. Από κάθε άποψη είμαστε έτοιμοι σαν δήμος, καθημερινά παρακολουθούμε ότι τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας για την Δημόσια Υγεία, με τα ντροουν και την Δημοτική Αστυνομία επιβλέπουμε την παραλία μας, ότι τηρούνται οι αποστάσεις και όλα πηγαίνουν καλά. Μέχρι τώρα όλα δείγματα γραφής δείχνουν ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι ο καθένας μας έχει ατομική ευθύνη μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Υπάρχει μεγάλη αγωνία για τις επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης μειώνεται η δυναμικότητα των καταστημάτων για την φιλοξενία των πελατών τους και προσπαθούσε να βοηθήσουμε με όλους τους τρόπους, πάντα περπατώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί» είπε.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

«Νομίζω ότι είναι μια καλή εξέλιξη που δίνει περισσότερο χώρο από την στιγμή που οι οργανωμένες παραλίες ανοίγουν, δείχνει επίσης ότι η επιτροπή των επιστημόνων αλλά και τα στελέχη τις Κυβέρνησης ακούνε. Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα είναι πάρα πολύ εντατικό από κόσμο καθότι έχουμε ένα μινι καύσωνα και το μεγάλο βάρος θα το σηκώσουν οι ανοικτές παραλίες, κάτι που θέλαμε να αποφύγουμε. Εμείς σαν δήμος έχουμε όλο τον μηχανισμό σε επιφυλακή, την ευθύνη για τις οργανωμένες πλαζ τις έχουν οι διαχειριστές για τις ανοικτές πλαζ ο δήμος θα είμαστε πάλι εκεί για να μπορέσουμε να συμβουλέψουμε και να παροτρύνουμε τον κόσμο να κρατάει τις αποστάσεις και όχι να του κουνήσουμε το δάχτυλο επιβάλλοντας του προϋποθέσεις και πρόστιμα για να μπορεί να περνάει κάποιες στιγμές χαλάρωσης στην περιοχή μας» είπε.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Μάλιστα ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης διευκρίνισε ότι η Δημοτική Αστυνομία δεν θα είναι ο θεσμός που θα φοβίζει τον κόσμο αλλά εκείνος που θα τους υπενθυμίζει και θα τους πληροφορεί για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

«Εργαζόμαστε πυρετωδώς και είμαστε σε διαρκής συνεργασία με την οργανωμένη ακτή και τις επιχειρήσεις της παραλίας ούτω σώστε Σάββατο πρωί να είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχτούμε όλους τους πολίτες με όρους απόλυτης ασφάλειας για αυτό και ζητάμε την συνεργασία του κόσμου να λαμβάνουν και να τηρούν τα μέτρα της ατομικής προστασίας και υγιεινής να προσέχουν τον εαυτό τους ούτω σώστε οι έλεγχοι που θα κάνουμε εμείς με την Δημοτική Αστυνομία να είναι απλές υπενθυμίσεις και συστάσεις των κανόνων που ισχύουν. Θέλουμε να διασφαλίσουμε απόλυτα ότι η έλευση και η παραμονή εδώ και το μπάνιο στην παραλία του Αλίμου δεν θα γίνει αιτία κάποιος για να ασθενήσει» είπε.

Εκτός από τους δημάρχους μίλησαν στο protothema.gr και οι επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι και περιέγραψαν τις συνθήκες με τις οποίες προσπαθούν να προλάβουν τις προϋποθέσεις του ανοίγματος των καταστημάτων τους ενώ δεν έκρυψαν και την ανησυχία τους για τον μειωμένο τζίρο που θα υπάρξει λόγο των μέτρων ασφαλείας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Βλαβιανός ιδιοκτήτης Varkiza Resort Yabanaki beach τόνισε πως περίμενε να δει τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης αφού ήταν φανερό πως ο κόσμος θα κατακλύσει τις παραλίες προκειμένου να απολαύσει το μπάνιο του στην θάλασσα.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

«Σε κάθε περίπτωση περιμέναμε να γίνει όλο αυτό, μόνο και μόνο για να μην υπάρχει ο συνωστισμός στις παραλίες, κάτι που παρατηρήσαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο που ο κόσμος συνετίστηκε στις ελεύθερες παραλίες χωρίς να κρατάει τα μέτρα ασφαλείας. Θεωρώ ότι οι οργανωμένες παραλίες μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση, περνώντας κάποια μέτρα και βάζοντας το προσωπικό τους να κρατήσουν τις αποστάσεις που χρειάζεται έτσι ώστε να προσέξουμε για την μη εξάπλωση του ιού. Όσον αφορά την βοήθεια δεν θεωρώ ότι έχουμε βοηθηθεί, οι υπάλληλοι έχουν κάπως βοηθηθεί με το επίδομα αυτό που πήραν. Εμείς ως επιχειρηματίες περιμένουμε, έχουν ειπωθεί πολλά, παρόλα αυτά περιμένουμε. Στο προσωπικό μας σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε την ίδια επισκεψιμότητα, άρα δεν θα έχουμε το ίδιο προσωπικό θα κρατήσουμε αυτούς τους νόμους που έχουν θεσπιστεί μέχρι στιγμής για να δούμε τι θα τηρηθεί έτσι ώστε να κρατήσουμε εν ενεργεία το προσωπικό που είχαμε» είπε.

Ο ιδιοκτήτης του Beach Bar Bolivar στον Άλιμο Δημοσθένης Γάτσιας υπογράμμισε πως ξεκίνησαν όλες οι εργασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να υποδεχτούν τον κόσμο το Σάββατο ενώ εξέφρασε και την αγωνία του για το μέλλον.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

«Το μαγαζί είναι κανονικό εργοτάξιο, με πυρετώδεις ρυθμούς ξεκινάμε να το στρώσουμε και να προλάβουμε για να είμαστε έτοιμοι το Σάββατο, όπου θα είναι και το άνοιγμα της οργανωμένης πλαζ ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στους πελάτες που επισκέπτονται τον χώρο μας. Πάντα με ασφάλεια με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουμε πάρει από τον δήμο και ευελπιστούμε στο καλύτερο. Με τα μέρα που αναφέραν σήμερα θα έχουμε λίγο προσωπικό δυστυχώς. Γενικά θέλω να είμαι αισιόδοξος αλλά το φετινό καλοκαίρι το βλέπω δύσκολο, μέχρι στιγμής εμφανίζονται πολλές δυσκολίες και με τον τρόπο που θα βρίσκεται ο κόσμος στο κατάστημα, ο τρόπος λειτουργίας του και όλες αυτές τι προϋποθέσεις σίγουρα θα υπάρξει μειωμένος τζίρος. Από την πλευρά του Κράτους έχουν εξαγγελθεί ορισμένα μέτρα τα οποία θα δούμε στην πορεία σαφώς ένα θετικό μέτρο είναι οι εισφορές που πληρώνουμε να μειωθούν ή να καθυστερήσουν, τα δημοτικά τέλη και πολλά άλλα, Όλα αυτά είναι ένας μεγάλος βραχνάς για μας που πρέπει να κοιτάξει η Κυβέρνηση. Γιατί εμείς πρέπει πρώτα να αντεπεξέλθουμε στους υπαλλήλου ςμας και μετά στους υπόλοιπους» είπε.

παραλια__12
παραλια__2
PARALIA-ORGANWMENH--ARTHROU

Έτσι από τις 8 το πρωί του Σαββάτου οι οργανωμένες παραλίες θα λειτουργήσουν με τους εξής όρους και κανόνες:

– Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.
– Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.
-Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.
– Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
-Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
-Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).
-Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.
-Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
-Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.
-Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.
-Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
-Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.
-Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.

Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Παράλληλα ενεργοποιούνται, σε συνδυασμό με ανοιχτούς ΚΑΔ για take away διάθεση καφέ, οι ακόλουθοι τρεις ΚΑΔ:

93.29.11.00 – μόνο για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες)
93.29.11.02 – υπηρεσίες εκμετάλλευσης θαλάσσιων λουτρών)
93.29.11.05 – υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών ή/ και καθισμάτων παραλιών (πλαζ)

Ειδήσεις σήμερα:

Κατέληξε 62χρονος στον «Ευαγγελισμό» – 156 τα θύματα

Έκθεση-«βόμβα» στα χέρια της CIA: Η Κίνα έκρυβε την αλήθεια για τον κορωνοϊό και εισήγαγε 56.000.000 αναπνευστήρες και μάσκες!