Μεγαλωμένη μόνο από μητέρα, η Stewart αναλάμβανε συχνά το μαγείρεμα και το διάβασμα του μικρού αδελφού της. Σήμερα, εργαζόμενη μητέρα τριών παιδιών η ίδια, εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό της ως τον άνθρωπο που θα βοηθήσει στα προβλήματα των άλλων φέρνοντας ξανά την ομαλότητα. Όταν χρειάστηκε, έκανε τον ίδιο και για τον εαυτό της.

Κάνοντας επί χρόνια δίαιτα με αποτέλεσμα να χάνει και μετά να παίρνει βάρος (φαινόμενο γιο-γιο), παράλληλα σταμάτησε να τρώει κόκκινο κρέας και τηγανητά καθώς και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, και άρχισε να προπονείται τέσσερις φορές την εβδομάδα. Την επόμενη φορά που ανέβηκε σε ζυγαριά είχε χάσει έντεκα κιλά. Μετά από ένα χρόνο είχε χάσει άλλα έντεκα κιλά.

Μια μέρα, κατά τη διάρκεια της προπόνησής της, ένιωσε ένα κάψιμο στο στήθος αλλά αδιαφόρησε. Στην επόμενη προπόνηση, συνέβη ξανά.
Άρχισε την έρευνα για τα συμπτώματά της στο διαδίκτυο, με κάθε νέο αποτέλεσμα στις αναζητήσεις να την παροτρύνει να καλέσει τις πρώτες βοήθειες ή να οδηγηθεί στα επείγοντα περιστατικά. Αποφάσισε να βγάλει ακτινογραφία θώρακος και να κάνει καρδιογράφημα. Οι ειδικοί της είπαν ότι τα αποτελέσματα έδειξαν πως όλα ήταν καλά και να επιστρέψει αν ένιωθε ξανά πόνο.

Η κατάσταση χειροτέρεψε

Καθισμένη στον καναπέ της, ένιωσε ένα σφίξιμο στο στήθος. Άλλοτε, ο πόνος «χτυπούσε» στο χέρι. Κατά τη δεύτερη επίσκεψή της στην κλινική, της διέγνωσαν άσθμα κατά την άσκηση και συνέστησαν ένα φάρμακο που μπορούσε να αυξήσει τους σφυγμούς της. Τα συμπτώματά της έγιναν χειρότερα.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Stewart επισκέφθηκε ένα Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, όπου συνέστησε στον γιατρό να την εξετάσει για υπέρταση, τονίζοντας και το οικογενειακό ιστορικό της καρδιακής νόσου: ο παππούς της πέθανε από καρδιακή προσβολή στο 47 και ένας θείος της μετά από χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς.

Το δεύτερο καρδιογράφημα έδειξε ότι η καρδιά της δεν αντλούσε αρκετό αίμα. Έπρεπε να απευθυνθεί σε καρδιολόγο άμεσα.

Ο Δρ Viral Mehta, επεμβατικός καρδιολόγος, είχε προγραμματίσει στεφανιογραφία για να έχει καλύτερη εικόνα από την καρδιά της Stewart. Τα πράγματα ήταν σοβαρά. Η Stewart διέτρεχε κίνδυνο καρδιακής προσβολής, με την κλειστή αρτηρία που μεταφέρει αίμα προς την καρδιά εντελώς αποφραγμένη και μια άλλη κλειστή κατά 70%. Προέβησαν αμέσως σε αγγειοπλαστική και της τοποθέτησαν δύο stents.

Ήταν τυχερή που δεν είχε πεθάνει.

Χωρίς κανένα σύμπτωμα από την περιπέτεια της υγείας της το 2016, η Stewart συνέχισε την υγιεινή διατροφή και φρόντισε η οικογένειά της να έχει επίγνωση του ιατρικού ιστορικού τους στις καρδιακές παθήσεις. Η Stewart πιστεύει ότι το νεαρό της ηλικίας της και το φύλο της έκανα τους γιατρούς να παραβλέψουν τις ενδείξεις πως κάτι δεν πήγαινε καλά με την καρδιά της.

Μέλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας πια, συμμετέχει στην εκστρατεία ενημέρωσης για τις καρδιακές παθήσεις: «Θέλω οι άνθρωποι να γνωρίζουν το σώμα τους και την κατάστασή τους, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν την επιμονή γιατρών σε λάθος διαγνώσεις. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτά τα στερεότυπα, επειδή σκοτώνουν ανθρώπους».