Τις 4.145 λίρες άγγιξε μέσα σε έναν μήνα το ποσό που συγκεντρώνεται για τη λίστα επιθυμιών του 22χρονου Andre Yarham, του νεότερου ατόμου με άνοια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο έρανος ξεκίνησε ταυτόχρονα σχεδόν με τη δημοσιοποίηση της περίπτωσης του νέου που, σύμφωνα με τη μητέρα του, Sam Fairborn, έχει πλέον τον γερασμένο εγκέφαλο ενός 70χρονου.

Η ίδια εγκατέλειψε την εργασία της για να αφοσιωθεί πλήρως στη φροντίδα του γιου της. «Διαλέγω τα ρούχα του, τον βοηθάω να κάνει μπάνιο, καθώς δεν μπορεί να θυμηθεί τι πρέπει να κάνει στο ντους, του βάζω να φάει και να πιεί» δήλωσε η Fairborn. «Συνήθως πήγαινε στο περίπτερο το πρωί για να αγοράσει ένα ενεργειακό ποτό, αλλά τώρα αν πήγαινε, θα ξεχνούσε γιατί βρέθηκε εκεί» πρόσθεσε.

«Ακόμα και αν δεν υπάρχει θεραπεία -που δεν έχει βρεθεί για την άνοια- κάθε (κλινική) δοκιμή στην οποία μπορούμε να συμμετάσχουμε, θα βοηθήσει» είχε σχολιάσει η μητέρα του Andre, προσθέτοντας ότι «ακόμη και αν δεν υπάρξει κάποιο όφελος για τον ίδιο, είμαστε θετικοί σε οποιαδήποτε έρευνα μπορεί να βοηθήσει κάποιον άλλον στο μέλλον».

Οι ελπίδες που της έδωσαν οι γιατροί για κάποια βελτίωση είναι μηδαμινές. Εν αντιθέσει, το μειωμένο προσδόκιμο ζωής σχεδόν βέβαιο. «Δεν μας είπαν ποιο είναι το ακριβές προσδόκιμο ζωής, οπότε θέλουμε να το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο».

O Andre Yarham με τη μητέρα του, Sam Fairborn (Photo: Sam Fairbairn / SWNS)

Πρώτα συμπτώματα και διάγνωση

Τα συμπτώματα που θορύβησαν του γονείς του Andre πρωτοεμφανίστηκαν τον Νοέμβριο του 2022. Άρχισε να κινείται και να μιλάει πιο αργά απ’ ό,τι συνήθως, ενώ το βλέμμα του χανόταν συχνά στο κενό. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη δουλειά που είχε βρει έξι μήνες μόλις πριν, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει τους λόγους.

O Andre Yarham στα 21α του γενέθλια (Photo: Sam Fairbairn / SWNS)

Η μαγνητική τομογραφία, που ακολούθησε τον Οκτώβριο, αποκάλυψε την αρχή μετωποκροταφικής άνοιας. Τα ευρήματα έδειξαν ατροφία στον μετωπιαίο λοβό του, μια περιοχή του εγκεφάλου που συνήθως συρρικνώνεται με την ηλικία και η εκφύλιση της σηματοδοτεί τη νευρολογική διαταραχή. Η Fairborn δήλωσε ότι η διάγνωση του γιου της τους συγκλόνισε. Το άλλοτε «φλύαρο παιδί», αναφέρει η ίδια, ήταν πια η σκιά του εαυτού του.

Λίγο καιρό νωρίτερα, ο Adnre είχε διαγνωστεί με αυτισμόΗ σχέση μεταξύ της άνοια και των διαταραχών του αυτιστικού φάσματος έχουν απασχολήσει τους επιστήμονες. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιες στα άτομα με αυτισμό. Προσφάτως, έρευνα του 2023 συμπέρανε ότι οι ενήλικες με αυτισμό είναι πιθανότερο να φέρουν το γονίδιο απολιποπρωτεΐνη Ε4 (APOE4), το οποίο εμπλέκεται στην παθογένεση της νόσου Αλτσχάιμερ.

O 8χρονος Andre Yarham (Photo: Sam Fairbairn / SWNS)

Σπάνιο περιστατικό

Ο Andre ανήκει στο 0,1% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου με διάγνωση άνοιας σε ηλικία μικρότερη των 65 ετών. Στις περιπτώσεις αυτές, η διαταραχή αποδίδεται κυρίως σε γονιδιακές μεταλλάξεις. Επί τούτω, ο 22χρονος υποβάλλεται σήμερα σε γονιδιακούς ελέγχους για να προσδιοριστεί η αιτία της κατάστασής του και να ενταχθεί ενδεχομένως σε κάποια κλινική δοκιμή.

Συνολικά, τα περιστατικά άνοιας πριν από τα 65 έτη αντιστοιχούν στο 10% όλων των περιπτώσεων. Σύμφωνα με μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύθηκε το 2019 στο Journal of Alzheimer’s Disease, ένας 19χρονος άνδρας από την Κίνα, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα μνήμης από την ηλικία των 17 ετών, είναι ο νεότερος ασθενής με άνοια.

Andre Yarham (Photo: Sam Fairbairn / SWNS)

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: Πέντε μικρά σημάδια που προμηνύουν έναν μεγάλο κίνδυνο

Άνοια: Έξι λιγότερο γνωστά σημάδια που προειδοποιούν ότι χάνουμε το μυαλό μας – Το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα στο ντους

Άνοια: 4 μικρές αλλαγές στο περπάτημα αποκαλύπτουν τη διαταραχή