Στις 11 Μαρτίου 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε σε πανδημία το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Η άγνωστη απειλή ή «αόρατος εχθρός», όπως πλέον αποκαλείται, σήμερα έχει επεκταθεί σε όλες της χώρες του πλανήτη. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις, συχνά, τραγικές ειδήσεις, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια, εξ ορισμού, ρευστή κατάσταση.

Το Ινστιτούτο Γαληνός προσαρμόστηκε άμεσα στους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και συνεχίζει τη λειτουργία του στις νέες συνθήκες, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας μέσω βιντεοκλήσεων και τηλεφωνικής επικοινωνίας, τόσο στο Τμήμα Ενηλίκων όσο και στο Τμήμα Παιδιών – Εφήβων. Το νέο αυτό σύστημα ψυχιατρικής και ψυχολογικής πρακτικής εξ αποστάσεως το αποκαλούν οι ιθύνοντες του ινστιτούτου, χάριν συντομίας, «τηλε-ψυ».

Η κλινική εμπειρία και τα επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι αυτό που μετράει τόσο στην ψυχιατρική συνέντευξη όσο και στην ψυχοθεραπεία είναι ο λόγος και η θεραπευτική σχέση και όχι το κανάλι μέσα από το οποίο εκφέρονται. Αυτό που διακόπτει την επικοινωνία και τη θεραπευτική σχέση είναι η σιωπή και η απουσία και όχι η εξ αποστάσεως επικοινωνία με τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα. Η χρήση των μέσων και των μεθόδων της τηλεϊατρικής και γενικότερα της «τηλε-ψυ» σε περίοδο κρίσης, όπως αυτή που ζούμε, ικανοποιεί τόσο την ανάγκη για σεβασμό των νομοθετικών ρυθμίσεων στις μετακινήσεις και τα αυστηρά μέτρα υγιεινής που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας, όσο και την ανάγκη για αδιατάρακτη παροχή υψηλής ποιότητας ψυχιατρικής και ψυχολογικής φροντίδας στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Όποιος το επιθυμεί και το έχει ανάγκη μπορεί να καλέσει τη Γραμματεία του Ινστιτούτου Γαληνός. Θα προγραμματιστεί το ταχύτερο δυνατό το πρώτο ραντεβού αξιολόγησης με Ψυχίατρο ή Παιδοψυχίατρο του Ινστιτούτου μέσω βιντεοκλήσης ή τηλεφώνου. Με βάση την αξιολόγηση και ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, θα προταθεί εξατομικευμένο πλάνο υποστήριξης, συμβουλευτικής ή θεραπείας, τόσο για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών όσο και για πιο συστηματική επεξεργασία του θέματος και επίλυση των προβλημάτων.

Για τα παιδιά και τους εφήβους ειδικότερα, στο Ινστιτούτο Γαληνός προσφέρονται ψυχιατρικές, ψυχολογικές και ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες με τη χρήση πολυμέσων, όταν το επιθυμούν και το επιτρέπουν οι γονείς. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, είτε εξαιτίας της μικρής ηλικίας του παιδιού (προσχολική ηλικία) είτε λόγω της φύσης της παρέμβασης (π.χ. λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, όπου προϋπόθεση είναι η φυσική αλληλεπίδραση των παιδιών με το θεραπευτή), παρέχονται συνεδρίες με τους γονείς όπου δίδεται νέο υλικό για εξάσκηση και κατευθύνσεις. Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα συμβουλευτικής γονέων για τη διαχείριση της συμπεριφοράς του παιδιού τους αλλά και η παιδοψυχιατρική αξιολόγηση, ανάλογα με την ηλικία, παρουσία ή μη των γονέων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Ινστιτούτο Γαληνός, στο τηλ. 2106523300.